Vynikajúce, sladké kefírové koláčiky, ideálne ku káve či čaju!

Reklamy

RECEPT

Vynikajúce, sladké kefírové koláčiky, ideálne ku káve či čaju!

INGREDIENCIE na cesto

  • 500g hladká múka

  • 250g maslo

  • štipka soli

  • 1bal. prášok do pečiva

  • 250ml kefír

INGREDIENCIE na posýpku

  • 120g hladká múka

  • 150g maslo

  • 150g kryštálový cukor

  • 1čl vanilkový extrakt

POSTUP

  • Do misy dáme múku. Na hrubom strúhadle nastrúhame maslo, pridáme ho k múke spolu s práškom do pečiva a štipkou soli. Rukami suroviny spojíme, nakoniec pridáme kefír a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na hodinu do chladničky.

  • Na posýpku si rukami spracujeme všetky suroviny na mrveničku.

  • Odpočinuté cesto si rozdelíme na 4 časti. Prvú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2-3mm a pomocou valčeka preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  • Celú plochu cesta posypeme mrveničkou a priložíme ďalším vyvaľkaným cestom. Takto striedame kým minieme posledné cesto.

  • Keď priložíme posledné cesto, okraje koláča môžeme orezať, aby boli zarovnané a nakrájame koláč na štvorce. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť.

  • Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30-40minút. Po upečení posypeme cukrom.

  • Dobrú chuť!

Zdroj: mandarynka.com.ua