Tento geniálny trik s novinami som si obľúbila! Paprika ostáva dlho krásne chrumkavá a nehnije
Zdieľať článok na socialných sieťach
Paprikami sa to na záhone a v skleníku len hemží a vy márne premýšľate, ako ich najlepšie skladovať, aby úroda dlho vydržala a nezačala hniť?
Máme pre vás skvelý trik s novinami. Papriky vďaka nemu zostanú dlho chrumkavé a čerstvé.
Postup, ako uchovávať papriky dlho čerstvé, sa netýka len enormnej úrody. Môžete tak skladovať aj tie, ktoré si prinesiete z obchodu. Základom je vyberať tie najlepšie kusy, bez vád a kazov. Jedine zdravé plody vám vydržia dlho ako čerstvé.
V obchode vyberajte starostlivo
Nie každý má možnosť vlastnej produkcie, avšak v sezóne sa dajú papriky zaobstarať za rozumnú cenu a bola by škoda príležitosť premárniť. Zvlášť, pokiaľ vás odrádza, že nemáte zásobu zeleniny kde a ako skladovať.
Papriky prinesené z obchodu aj tie vypestované pred uskladnením nikdy neumývajte. Doprajte im očistu až tesne pred tým, než ich budete konzumovať.
Tajomstvo paprík
Možno ste si všimli, že niektoré papriky majú na spodnej strane iba tri diely. Inými slovami povedané, keď ich špičku odkrojíte, získate trojlístok. Niektoré ale tvoria naopak štvorlístok.
Rozhodne to nie je náhoda a súvisí to s tým, či sú papriky samičie alebo samčie. Tie ženského pohlavia sú oveľa odolnejšie, teda aj oveľa vhodnejšie na skladovanie. Keď teda budete medzi paprikami vyberať, spomeňte si na pomôcku so štvorlístkom.
Ak má paprika štyri diely, ide o samičí druh. Ak má len tri, ide o samčiu plodinu.
Ako na skladovanie paprík?
Buď môžete skladovať menšie množstvo v chladničke. Potom papriky dajte do vhodnej plastovej nádoby na potraviny, tú zaviečkujte a spolu s paprikami uložte v tej najvyššej poličke chladničky.
Pokiaľ máte pivnicu, kde teplota dosahuje maximálne 12 stupňov Celzia, môžete papriky skladovať tu. Aj v prípade pivnice platí, že skladujete papriky len v perfektnom stave, nenahnité, nepoškodené alebo dokonca už vráskavé.
Trik s novinami
Skladovať môžete aj papriky, ktoré nie sú úplne zrelé. Dozrejú a vy neprídete o úrodu. Poslúži vám k tomu úplne jednoduchý trik s novinami alebo papierom na pečenie.
Zeleninu zabaľte do novín (čiernobielych) alebo papiera a vložte do plastovej či prútenej nádoby. Nie je potrebné ich nijako inak zakrývať, len nájsť príhodné miesto.
Mala by tu byť stála teplota, rozhodne by tu nemal byť prievan a vysoká vlhkosť.
Chrumkavosť späť
A čo si počať so zabudnutou paprikou? Občas sa stane, že sa na papriku v chladničke jednoducho zabudne a namiesto krásnej pevnej chrumkavej zeleniny objavíte už len vzdialene papriku pripomínajúcu scvrknuté torzo.
Povolajte na pomoc ľad a studenú vodu. Do ktorej papriku ponoríte a za občasného pridávania ľadových kociek ju tak necháte v kúpeli odpočinúť a nabrať späť stratenú silu.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!