ŠIŠKY BEZ OLEJA: Upečené v rúre, nádherne nadýchané a mäkké – konečne mám recept, ktorý sa vždy podarí!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Šišky rozhodne nepatria medzi dietné jedlá. Majú veľa cukru a počas prípravy sú tiež namočené v oleji. Sú však také chutné a jedinečné, že málokomu z nás sa nepodarí z času na čas zhrešiť šiškou.
Stojí za to vyskúšať a pripraviť si originálnu verziu tejto pochúťky. Nie však vyprážané na oleji, ale pečené v rúre. Budú oveľa zdravšie a o to viac sa na ne budete tešiť!
Recept na šišky pečené v rúre
Potrebujeme:
- 0,5 kg pšeničnej múky typu 550, prípadne tortový typ 450
- 0,2 l mlieka
- 4 žĺtky
- 6 lyžíc práškového cukru
- 10 dkg masla
- štipka soli
- 40 g čerstvého droždia alebo 14 g sušeného droždia
- krém (alebo džem) na náplň
- práškový cukor na posypanie alebo polevu
Postup:
Vajcia vopred vyberieme z chladničky, mlieko mierne zohrejeme (má byť teplé), v hrnci rozpustíme maslo.
Urobte kvások. Vo veľkej mise zmiešame 1 polievkovú lyžicu múky, 1 polievkovú lyžicu cukru a 3 polievkové lyžice teplého mlieka, dôkladne premiešame a pridáme rozdrobené čerstvé droždie alebo sušené droždie.
Premiešame a odložíme na teplé miesto na 15 minút.
Keď kvások začne pracovať, pridáme ostatné suroviny: múku, žĺtky, cukor, maslo, soľ a zalejeme mliekom.
Suroviny dôkladne premiešajte, môžete to urobiť ručne alebo použiť mixér (mixér s hákmi na kysnuté cesto).
Po premiešaní prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto, napríklad k radiátoru alebo do rúry nastavenej na nízku teplotu 40-50 stupňov. Cesto necháme kysnúť asi hodinu.
Vykysnuté cesto položte na dosku posypanú múkou. Vytvarujte guľu a rozdeľte na 14 rovnakých častí a vytvorte mierne sploštené guličky.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (s dostatočným odstupom, pretože budú ďalej rásť), potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme 20 minút kysnúť.
Medzitým si predhrejte rúru na 180 stupňov funkciou horného-dolného ohrievača.
Po vykysnutí vložte šišky do rúry na strednú priečku a pečte asi 20 minút. Musíte to sledovať, pretože každá rúra pečie trochu inak.
Šišky zhnednú a ešte viac sa zväčšia.
Pred vychladnutím ich naplňte a pomocou cukrárskeho vrecka alebo injekčnej striekačky pridajte plnku (smotanu alebo džem).
Šišky posypeme práškovým cukrom až po vychladnutí. Ak však použijete polevu, prelejte ich ešte teplé. 4 lyžice cukru rozpustíme v 4 lyžiciach vody, citrónovej šťavy alebo pomarančovej šťavy, vymiešame do hladka a nalejeme na šišky.
Šišky sú dobré aj na druhý deň, najlepšie je však prikryť ich alobalom alebo zavrieť do tortovej formy.
Vynikajúce! Dobrú chuť!
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdroj: PROSTO I APETYCZNE/YOUTUBE, MAMAGICIAN/YOUTUBE
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!