Babičkin recept na dlhovekosť. Pripravte si domáci šošovicový chlebík podľa tohto receptu
Zdieľať článok na socialných sieťach
Pri hľadaní tajomstva dlhovekosti často zabúdame na jednoduchosť. Jedným z takýchto jednoduchých, no mimoriadne hodnotných prvkov je zdravé jedlo.
Moja stará mama, ktorá sa dožila takmer sto rokov, mi zanechala nielen spomienky plné tepla a lásky, ale aj tajomstvo jej dlhovekosti - recept na domáci šošovicový chlebík.
Nie je to len potrava pre telo, ale aj pre dušu, ktorá zohrala kľúčovú úlohu v jej dlhom a zdravom živote. Dnes sa s vami podelím o tento recept, chcem vám odovzdať kúsok tejto tradície a tajomstvo dobrého zdravia.
Domáci chlieb so šošovicou
Ingrediencie:
- 250 gramov šošovice
- 700 ml vody na namočenie šošovice
- 100 ml čistej vody na mletie šošovice
- 30 ml olivového oleja pre lepšiu konzistenciu a chuť
- 2 polievkové lyžice ryžovej múky (alebo inej bezlepkovej náhrady)
- 1 čajová lyžička kurkumy pre farbu a zdravotné vlastnosti
- 1 polievková lyžica mletého koriandra pre chuť a zdravie
- 5 gramov prášku do pečiva ako kypriace činidlo
- 2 polievkové lyžice psyllia na zvýšenie obsahu vlákniny
- Soľ pre chuť
- 1 lyžica citrónovej šťavy pre sviežosť
- Rastlinný olej na mazanie formy
- Hrsť slnečnicových a sezamových semienok pre extra textúru a výživu
Príprava:
Namáčanie šošovice: Začnite namočením šošovice do 700 ml vody na 8 hodín. Vďaka tomu bude šošovica mäkšia a ľahšie sa melie.
Príprava hmoty: Po namáčaní šošovicu precedíme a rozmixujeme so 100 ml čistej vody do hladka. Potom za stáleho miešania postupne pridávajte olivový olej.
V samostatnej miske zmiešame ryžovú múku, kurkumu, mletý koriander, prášok do pečiva a psyllium.
Zmes suchých ingrediencií pridáme k mletej šošovici a dobre premiešame. Dochutíme soľou podľa chuti.
Ak je zmes príliš riedka, pridajte trochu ryžovej múky. Potom obohaťte chuť pridaním citrónovej šťavy.
Pekáč vymastíme rastlinným olejom a potom doň nalejeme šošovicovú zmes. Na vrch posypte slnečnicové a sezamové semienka.
Pečenie: Pečieme v rúre predhriatej na 200°C asi 60 minút. Po upečení nechajte chlieb pred podávaním vychladnúť.
Lahodná jogurtová omáčka – dokonalý doplnok:
- 250 g prírodného jogurtu
- uhorka, jemne nakrájaná
- kôpor, podľa chuti
- soľ, podľa chuti
- 1 lyžička sušeného cesnaku
Zmiešajte všetky ingrediencie pre dokonalý doplnok k šošovicovému chlebu.
Často kladené otázky:
Je šošovicový chlieb bezlepkový? Áno, pri použití ryžovej múky je recept bezlepkový.
Môžem použiť inú šošovicu? Experimentujte! Každá šošovica prinesie trochu inú textúru a chuť.
Je chlieb vegánsky? Absolútne, recept je 100% vegánsky.
Ako skladovať chlieb? Vo vzduchotesnej nádobe, na chladnom mieste až niekoľko dní.
Aké má zdravotné vlastnosti? Šošovicový chlieb je bohatý na bielkoviny, vlákninu a živiny, čím podporuje zdravú výživu.
Tento recept nie je len cestou k zdravému jedlu, ale aj poctou tradíciám, ktoré ukazujú, aké dôležité je v našom živote to, čo je prirodzené a overené generáciami. Dobrú chuť!
ZDROJ: YOUTUBE.COM/@KOCHENFAMILIECOOL7306
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!