Babičkin recept na dlhovekosť. Pripravte si domáci šošovicový chlebík podľa tohto receptu

Publikované: 3 marca 2024Prečítané: 1702Značky: , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Pri hľadaní tajomstva dlhovekosti často zabúdame na jednoduchosť. Jedným z takýchto jednoduchých, no mimoriadne hodnotných prvkov je zdravé jedlo.

Moja stará mama, ktorá sa dožila takmer sto rokov, mi zanechala nielen spomienky plné tepla a lásky, ale aj tajomstvo jej dlhovekosti - recept na domáci šošovicový chlebík.

Nie je to len potrava pre telo, ale aj pre dušu, ktorá zohrala kľúčovú úlohu v jej dlhom a zdravom živote. Dnes sa s vami podelím o tento recept, chcem vám odovzdať kúsok tejto tradície a tajomstvo dobrého zdravia.

Domáci chlieb so šošovicou

Ingrediencie:

  • 250 gramov šošovice
  • 700 ml vody na namočenie šošovice
  • 100 ml čistej vody na mletie šošovice
  • 30 ml olivového oleja pre lepšiu konzistenciu a chuť
  • 2 polievkové lyžice ryžovej múky (alebo inej bezlepkovej náhrady)
  • 1 čajová lyžička kurkumy pre farbu a zdravotné vlastnosti
  • 1 polievková lyžica mletého koriandra pre chuť a zdravie
  • 5 gramov prášku do pečiva ako kypriace činidlo
  • 2 polievkové lyžice psyllia na zvýšenie obsahu vlákniny
  • Soľ pre chuť
  • 1 lyžica citrónovej šťavy pre sviežosť
  • Rastlinný olej na mazanie formy
  • Hrsť slnečnicových a sezamových semienok pre extra textúru a výživu

Príprava:

Namáčanie šošovice: Začnite namočením šošovice do 700 ml vody na 8 hodín. Vďaka tomu bude šošovica mäkšia a ľahšie sa melie.

Príprava hmoty: Po namáčaní šošovicu precedíme a rozmixujeme so 100 ml čistej vody do hladka. Potom za stáleho miešania postupne pridávajte olivový olej.

V samostatnej miske zmiešame ryžovú múku, kurkumu, mletý koriander, prášok do pečiva a psyllium.

Zmes suchých ingrediencií pridáme k mletej šošovici a dobre premiešame. Dochutíme soľou podľa chuti.

Ak je zmes príliš riedka, pridajte trochu ryžovej múky. Potom obohaťte chuť pridaním citrónovej šťavy.

Pekáč vymastíme rastlinným olejom a potom doň nalejeme šošovicovú zmes. Na vrch posypte slnečnicové a sezamové semienka.

Pečenie: Pečieme v rúre predhriatej na 200°C asi 60 minút. Po upečení nechajte chlieb pred podávaním vychladnúť.

Lahodná jogurtová omáčka – dokonalý doplnok:

  • 250 g prírodného jogurtu
  • uhorka, jemne nakrájaná
  • kôpor, podľa chuti
  • soľ, podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného cesnaku

Zmiešajte všetky ingrediencie pre dokonalý doplnok k šošovicovému chlebu.

Často kladené otázky:

Je šošovicový chlieb bezlepkový? Áno, pri použití ryžovej múky je recept bezlepkový.

Môžem použiť inú šošovicu? Experimentujte! Každá šošovica prinesie trochu inú textúru a chuť.

Je chlieb vegánsky? Absolútne, recept je 100% vegánsky.

Ako skladovať chlieb? Vo vzduchotesnej nádobe, na chladnom mieste až niekoľko dní.

Aké má zdravotné vlastnosti? Šošovicový chlieb je bohatý na bielkoviny, vlákninu a živiny, čím podporuje zdravú výživu.

Tento recept nie je len cestou k zdravému jedlu, ale aj poctou tradíciám, ktoré ukazujú, aké dôležité je v našom živote to, čo je prirodzené a overené generáciami. Dobrú chuť!

ZDROJ: YOUTUBE.COM/@KOCHENFAMILIECOOL7306

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!