1. deň:
Pripravte si vhodnú nádobu. Na 50 ml vody izbovej teploty pridajte 35 g pšeničnej a 15 g ražnej múky a dobre zamiešajte. Vznikne vám tekuté, ale husté cesto. Prikryjeme potravinárskou fóliou a pri izbovej teplote necháme do druhého dňa odležať.
2. deň:
Kvások premiešame – malo by mať mierne kyslú vôňu. Primiešajte rovnaké množstvo vody a múky a opäť premiešajte (môžete použiť ľubovoľné množstvo múky a vody, vždy však v pomere 1 : 1). Prikryjeme a znova necháme odležať do ďalšieho dňa.
3. deň:
V kvásku by mali byť viditeľne malé vzduchové bublinky. Zopakujeme postup a pridáme rovnaké množstvá vody a múky.
4. deň:
Kvások môžeme rozdeliť do viacerých nádob a opäť zopakujeme postup s predošlých dní.
5. deň:
Kvások je hotový. Spoznáte to podľa množstva bubliniek, bude mať kyslú, mierne ovocnú vôňu. Pri pozorovaní by malo cesto rásť.
Na pečenie je najvhodnejší čas, keď kvások prestane rásť a začína uberať na svojom objeme. Trvanlivosť kvásku je zhruba 10 – 14 dní pričom ho treba aspoň raz do týždňa „prikŕmiť“ múkou a vodou v pomere 1:1. Zamiešať a skladovať v chladničke.
A ako kvások znova rozkvasiť?
Stačí doň pridať múku s ktorou budete piecť. Do kvásku pridajte napríklad 150 ml vody a 150 g múky, zamiešajte a nechajte kvasiť. Už po pár hodinách začne zväčšovať svoj objem a začnú sa tvoriť bublinky.
Z takto rozkvaseného kvásku na pečenie odoberte zopár lyžičiek do nádobky a kvások uschovajte znova do chladničky. Tam bude čakať na ďalšie prikŕmenie alebo pečenie. Zvyšok oživeného kvásku použite do cesta.