Ríbezľový džem patrí k tým najobľúbenejším. Receptov, ako ho pripraviť, nájdete celý rad. Pravdou al je, že ten najchutnejší ríbezľový džem pripravovali naše babičky.

Reklamy

Okrem samotných ríbezlí a cukru do neho totiž pridávali jednu ingredienciu, ktorá z džemu urobila úplne bezkonkurenčnú pochúťku.

Výroba džemov je v mnohých domácnostiach v plnom prúde. Okrem jahôd, marhúľ, čerešní alebo napríklad čučoriedok je veľmi populárny aj džem z ríbezlí. Pokiaľ ho robíte pravidelne každé leto, svojou chuťou už vás asi nijako neprekvapí.

Vedeli ste ale, že ho s pomocou jednej ingrediencie môžete povzniesť na ešte vyššiu úroveň?

Ako správne zavárať

Ešte predtým, než začnete plniť poháre lahodným ovocím, sa rozhodne oplatí oprášiť si pár zásadných rád a tipov. V prvom rade dbajte na to, aby všetky zaváracie poháre boli dokonale čisté.

Ideálne ich sterilizujte v horúcej vode alebo v rúre. Nie ale len samotné poháre, aj viečka a prípadne aj gumičky. Akonáhle bude pohár špinavý, veľmi rýchlo sa na vašom džeme začne tvoriť pleseň. V takom prípade potom môžete džem rovno vyhodiť.

Aj keď majú niektorí za to, že stačí pleseň iba zoškrabnúť a zvyšok džemu je úplne bezpečný na konzumáciu, opak je pravdou. Džemu s plesňou sa musíte nekompromisne zbaviť. Rovnako tak vyhoďte aj zavareninu, ktorej viečko je pred prvým otvorením vypuklé.

K vyššie spomínaným radám sa oplatí pripomenúť si tiež to, že nie je radno džem pri varení ochutnávať vareškou, ktorú džem miešate.

Tak do neho totiž môžete zaniesť celý rad baktérií, ktoré neskôr džem znehodnotia. Pokiaľ chcete ochutnať, či je džem dostatočne sladký, vezmite si čistú lyžicu.

Babičkin ríbezľový džem s mätou

Už naše babičky do ríbezľového džemu pridávali mätu. Tá mu totiž dodá sviežosť a krásne sa snúbi s kyslou chuťou ríbezlí.

Na 4 stredne veľké poháre budete potrebovať 1500 gramov ríbezlí. Ríbezle umyte, očistite a dajte ho do dostatočne veľkého hrnca. Prilejte k nemu 100 mililitrov čistej vody, priveďte do varu a varte ríbezle zhruba 5 minút.

Počas toho ho miešajte a pokúste sa ho vareškou čo najviac rozomlieť. Potom ríbezle cez sitko prelejte do iného hrnca a snažte sa ešte zo šupiek vytlačiť čo najviac šťavy.

K šťave prisypte 800 gramov cukru krupica a prilejte šťavu z 1 citróna. Priveďte do varu, pridajte 8 nasekaných vetvičiek mäty a varte zhruba 1 minútu.

Aby sa džem podaril

Po 1 minúte pomocou dierovanej naberačky vyberte mätu a snažte sa tiež zbierať penu, ktorá sa bude na hladine tvoriť. Pripravte si malý tanierik, ktorý ste predtým vložili na pár minút do chladničky, a nalejte naň trochu džemu.

Pokiaľ sa pri naklonení tanierika džem nerozlieva, je hotovo. Ak áno, varte ho dlhší čas. Potom už len džem nalejte do čistých zaváracích pohárov, pevne ich uzavrite viečkom a ihneď otočte poháre dnom nahor.

Takto ponechajte džem cez noc a na druhý deň ho môžete uložiť do chladu.

TIP: Namiesto mäty môžete použiť napríklad aj bazalku či tymián. Džem tak dostane trochu netradičný, avšak veľmi zaujímavý nádych.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!