Chcete byť zdraví a vitálny? Dokonale vám k tomu pomôže červená repa! Vďaka zaváraniu si ju môžete pripraviť do zásoby na dlhú zimu. Jedinečným doplnkom k nej je celkom iste aj zdravý chren.

Reklamy

Červená repa sa v našej kuchyni opäť dostáva do popredia vo svojom využití, rovnako ako za čias našich babičiek. Ide nielen o jednu z uznávaných superpotravín, ale aj o plodinu s veľmi pestrým použitím.

Možno ju využiť surovú do mnohých šalátov, ale výborne chutí aj pečená, v polievkach alebo ako doplnok k mäsitým pokrmom. Výborné sú z nej aj čerstvé šťavy. A skvele chutí aj zavarená, kde jej chuť môžete podčiarknuť výrazným chrenom.

Nie je nad domáce zaváraniny

Nadviažte na tradíciu našich babičiek a pripravte si domácu zavarenú repu s chrenom. Napriek tomu, že je v ponuke takmer všetkých reťazových obchodov s potravinami, nikdy oproti domácemu variantu presne neviete, čo bolo na výrobu použité.

Môžete teda ovplyvniť nielen samotné zloženie, ale aj výslednú chuť. Celkom iste sa vyhnete alergénom a rovnako tak môžete použiť aj množstvo cukru a soli podľa svojej chuti či nepoužiť vôbec.

Vzhľadom na to, že je na prípravu domáceho receptu využitý aj liehový ocot, ktorý čiastočne soľ nahrádza, nie je potrebné zavareninu toľko soliť.

Príprava repy

Najprv si predvarte červenú repu vcelku a nechajte ju náležite vychladnúť. Vyberajte zhruba rovnako veľké kusy, aby všetky zmäkli za rovnakú dobu, a to za cca 45 minút.

Postup na nálev

Medzitým si pripravte potrebný rôsol. Do hrnca nalejte 1,5 l vody a pridajte 8% liehový ocot, pridajte 100 g cukru, 50 g soli a 1 lyžičku rasce. Pokiaľ jej arómu nemusíte, je možné ju úplne vynechať.

Nálev chvíľu zahrievajte, nie je úplne nutné, aby sa varil, hlavne by sa v ňom mali rozpustiť kryštáliky cukru a soli.

Repu je nutné olúpať

Po uvarení jednotlivé kusy repy zbavte šupky. Nezabudnite si na túto činnosť vziať ochranné rukavice, repa totiž naozaj veľmi farbí.

Potom ju nakrájajte na kocky či rezančeky a plňte do zaváracích pohárov zhruba 2 cm pod okraj. Do každého pohára vložte 2 až 3 väčšie kúsky chrenu. Následne zalejte repu nálevom, môže byť teplý aj studený. Potom každý pohár riadne zaviečkujte.

Zostáva len zavariť

V tejto chvíli naplnené poháre zavárajte po dobu 20 minút na teplotu 80 °C.

Prácu si môžete rozložiť

Pokiaľ nemáte dostatok času pripraviť recept v jeden deň, môžete si jednotlivé kroky rozložiť do jednotlivých dní. Jeden deň sa venujte sterilizácii pohárov a viečok, ďalší si predvarte repu a rôsol a tretí už len zavárajte.

Tip: Pozor na kvalitu octa

V žiadnom prípade nepoužívajte nekvalitný ocot a držte sa vyššie uvedeného odporúčania. Práve táto ingrediencie ovplyvňuje nielen správnu chuť, ale aj vôňu. Môžete využiť aj druhy, ktoré sú navoňané estragónom, ktorý sa s oboma využitými surovinami krásne spája.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!