S najkrajšími sviatkami v roku sa mnohým spája aj chuť domácich likérov. Na vianočný prípitok nemôže byť nič lepšie ako poctivý domáci likér.

Reklamy

Počas roka ich nerobíme, ale na tieto výnimočné dni nesmú chýbať 🙂

Vaječný likér

Bez vaječného likéru sa u nás Vianoce nezaobídu. Výborný a overený likér z domácich vajíčok.

Suroviny:

  • 6vaječných žĺtok
  • 6PL práškový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 plechovka salko
  • 0,5l rum (alebo podľa chuti aj viac)

Postup:

V mise si mixérom zmiešame žĺtky, práškový cukor a vanilkový.

Pridáme salko a dobre zmiešame.

Nakoniec prilejeme za stáleho miešania rum.

Naplníme do sklenených fliaš a skladujeme v chladničke.

Biely čokoládový likér

Hoci príprava tohto likéru je o niečo dlhšia a aj surovín potrebujeme viac, určite ho vyskúšajte.

Tá chuť stojí za to!

Suroviny:

  • 250g biela čokoláda
  • 6 vaječných žĺtok
  • 2ks vanilkový cukor
  • 1/2dcl mlieko
  • 1 plechovka tatra mlieko
  • 1 plechovka salko
  • 1 plechovka kokosové mlieko
  • 2dcl biely rum
  • 1dcl kokosový likér

Postup:

Bielu čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli.

V mise si mixérom zmiešame žĺtky s vanilkovým cukrom.

Pridáme tatra mlieko, kokosové mlieko, mlieko a roztopenú bielu čokoládu.

Takto pripravenú zmes si dáme do horúceho vodného kúpeľa a ďalej mixujeme, až kým nám nezhustne(nevaríme).

Odstavíme z vodného kúpeľa, vmiešame salko a necháme vychladnúť.

Nakoniec prilejeme rum a kokosový likér a dobre premiešame.

Naplníme do sklenených a skladujeme v chladničke.

Karamelový likér

Suroviny:

  • 250ml plnotučné mlieko
  • 250ml smotana na šľahanie
  • 1 plechovka karamelové salko
  • 150ml rum alebo podľa chuti
  • štipka soli

Postup:

Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme smotanu a karamelové salko.

Za stáleho miešania zahrievame, až pokým sa salko nerozvarí.

Zmes necháme vychladnúť.

Po vychladnutí pridáme štipku soli, rum podľa chuti a prešľaháme mixérom.

Naplníme do fliaš a skladujeme v chladničke.

Domáci bailyes

Suroviny:

  • 500ml mlieko
  • 1 mandľový puding v prášku
  • 2 plechovky salko
  • 500ml rum

Postup:

Najskôr dáme na 2 hodiny do hrnca s vodou variť plechovky salka.

Po 2 hodinách vyberieme a necháme vychladnúť, medzitým si pripravíme ostatné.

Mandľový puding si uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť.

Je dobré ho občas premiešať, aby sa nevytvorila koža.

Salká aj puding dáme do misy a mixujeme na hladkú zmes.

Za stáleho šľahania postupne prilejeme rum.

Naplníme do fliaš a skladujeme v chladničke.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!