Červené ríbezle sú ovocie, ktoré si zaslúžia väčší podiel v našom jedálničku. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali ríbezle naozaj jesť.

Reklamy

Červená ríbezľa je bohatá na vitamín C, ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky, vlasov a obranyschopnosti organizmu. Obsahuje aj ďalšie vitamíny ako vitamín K, ktorý je dôležitý pre kosti a zuby.

Obsahuje železo, vápnik, antioxidanty, je tiež nízkokalorická a bohatá na vlákninu, ktorá je dôležitá pre fungovanie tráviaceho systému.

Červené ríbezle majú navyše príjemnú, mierne kyslú chuť, ktorú možno pridať do mnohých produktov, ako sú šaláty, dezerty alebo džemy.

Tu je jednoduchý recept, ktorý vám ušetrí čas a prácu pri únavnom lúpaní ríbezlí zo stoniek.

Recept na želé a nápoj z červených ríbezlí

  • Červené ríbezle 1,5 kg
  • Cukor 1 kg
  • Voda 3 l

Bez odstraňovania ovocia zo stoniek ich umyjeme v miske so studenou vodou, ktorú však nepoužívame, a dáme na sitko, aby nám odkvapkali.

Dáme do hrnca. Prisypeme cukor a miešame, aby sa ríbezle obalili cukrom a pustili šťavu.

Je lepšie vziať hrniec s väčšou kapacitou, počas varenia sa hmota spení a zväčší objem.

Priveďte do varu a znížte teplotu, aby sa mierne varili 8 minút. Z času na čas premiešame.

Keď hmota prestane peniť a začne bublať veľkými bublinami, môžete ju vypnúť.

Precedíme cez jemné sitko a nalejeme do pohárov. Prikryjeme pokrievkami a uložíme na tmavé miesto.

Hmotu, ktorá zostane po prefiltrovaní, nevyhadzujeme. Dáme do 3-litrovej nádoby, zalejeme vriacou vodou a uzavrieme. Nepridávame ďalší cukor.

Vznikne ľahký nápoj, ktorý dokonale uhasí smäd.

Môžete tiež zaliať studenou vodou a ihneď konzumovať.

Studené želé

Pomocou odšťavovača alebo lisu môžeme urobiť želé (môžete ho prejsť aj s chvostíkmi cez mlynček na mäso a potom pretrieť cez sitko alebo silonovú pančuchu).

Vylisovanú šťavu zohrejeme len toľko, aby sa rozpustil cukor a hneď ju schladíme. Vložte ich do sterilizovaných pohárov a nechajte ich cez noc (nezatvárajte viečka). Na druhý deň tekutina v pohároch stuhne a potom uzatvoríme viečkom.

Vytlačenú šťavu z ríbezlí môžete osladiť aj cukrom a nechať, pektín sa zapracuje a cukor sa konečne rozpustí. Chutné čerstvé želé nám vznikne aj bez varenia – skladujeme v mrazničke.

Po rozmrazení želé jeho hustá elastická štruktúra nezmizne. Hmotu, ktorá zostala po lisovaní, môžeme v každom prípade použiť na prípravu teplého kompótu alebo studeného nápoja.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!