Paradajky sú jednou z najťažšie dopestovaných plodín. Kto nikdy neprišiel o úrodu, môže sa pochváliť výnimočným šťastím či intuíciou.

Reklamy

Pretože ani vedomosti a skúsenosti nás nie vždy dokážu ochrániť pred neúspechom pri pestovaní paradajok.

Medzitým naši starí rodičia takmer nikdy nemali problémy so zberom paradajok. Mali nejaké tajné vedomosti, ktoré im pomohli zakaždým uspieť?

No určite mali tú výhodu, že dobre poznali svoju zem, jej obmedzenia a výhody. Keď toľko závisí od prírody, určite pozorujte prírodu bližšie a všímate si rôzne nuansy, ktoré ovplyvňujú pohodu rastlín.

Nemali ani toľko znečistenia, dnes už badateľné klimatické zmeny, kratšie vegetačné obdobie, ale aj menšie teplotné výkyvy počas jeho trvania.

V súčasnosti teplomilné paradajky postihujú dva problémy. Buď ich zasadíme príliš skoro, vystavíme ich veľkým poklesom teploty, alebo budeme príliš opatrní a čakáme. Potom však máme problém, že plody nedozrejú, rastlina ich nestihne uživiť, alebo skôr, ako ich zima a dážď nakazí hubovým ochorením.

Ako urobiť paradajky rýchlejšie červené

Starší ľudia uvádzajú, že je veľmi dôležité nechať rastlinu rásť, kým nevytvorí päť zhlukov. Potom je potrebné pristrihnúť vrch, aby sa inhiboval ďalší rast zelenej hmoty.

To prinúti rastlinu nasmerovať všetky svoje sily na podporu a poskytovanie živín dozrievajúcim plodom.

Z rovnakého dôvodu odstraňujeme spodné listy. Zníži sa tak riziko hubových chorôb (listy ležiace na zemi toto riziko zvyšujú) a rastlina sa lepšie vetrá. Stojí za to to urobiť o to viac, že ​​spodné listy sa v tomto období už aktívne nezúčastňujú na metabolických procesoch.

Okrem toho, jeden mesiac pred očakávaným dátumom zberu by sa malo zalievanie znížiť. V závislosti od počasia polievajte menej, ale s podobnou pravidelnosťou. Zaplavenie prvých vysušených kríkov prebytočnou vodou končí praskaním dozrievajúcich plodov.

Na urýchlenie sčervenania paradajok môžete kríky zaliať roztokom dreveného popola.

Nasypte 1 šálku dreveného popola do 10 litrov vody a každý krík zalejte litrom tohto roztoku.

Práve vďaka všetkým týmto spoločne uplatňovaným pravidlám ovocie rýchlejšie dozrieva a získava krásnu šťavnatú červenú farbu.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!