Silvestrovské chuťovky a nátierky hotové za pár minút: Týmto zabodujete, keď sa ohlási nečakaná návšteva

Ešte nemáte na Silvestra žiadne plány, ale najskôr chcete tento rok zostať doma? Čo keď sa však na poslednú chvíľu všetko zmení a vy budete musieť rýchlo vymyslieť nejaké pohostenie. 

Reklamy

Poradíme vám, ktoré jednohubky a nátierky zvládnete mať hotové v priebehu niekoľkých málo minút. S nimi budete pripravení naozaj na všetko!

Po vianočných sviatkoch, kedy sa nekontrolovateľne prejedáme cukrovinkami, už má väčšina z nás sladkého dosť. Čo ale ponúknuť hosťom, ktorí prídu na silvestrovský večierok? Pripravte im veľmi chutné rýchlovky, s ktorými zabodujete pri každom. Vďaka nim budete mať plný stôl slaného jedla počas chvíľky.

Páročky v župane

Lístkové cesto je skvelou ingredienciou, z ktorej môžete upiecť hneď niekoľko rôznych pochutín ako je slaný závin, muffin, slimáky či párky v župane. A ako na to?

Rozvaľkané lístkové cesto nakrájajte na menšie obdĺžniky. Tie potom uprostred zľahka prepichnite vidličkou a potrite kečupom. Minipároček alebo prekrojený klasický párok vložte na cesto od rohu k rohu a zvyšnými rohmi ho zabaľte.

Nakoniec už len zabalené párky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte syrom. Takto pripravené páriky pečte v predhriatej rúre na 200 ° C zhruba 20 minút.

Pizza slimáky

Lístkové cesto natrieme syrokrémom a potrieme kečupom. Posypeme pizza korením. Naukladáme na kolieska nakrájanú šunkovú salámu, následne suchú salámu a tvrdý syr.

Cesto pevne zrolujeme do rolády a nakrájame na cca 1,5 cm kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 15 – 20 minút do zlatista.

Tyčinky nielen k pivu

Nemáte doma žiadne zemiačiky, ani tyčinky? Upečte si talianske tyčky v pohodlí domova, ktoré budete mať hotové do 15 minút. Opäť budete potrebovať rozvaľkané lístkové cesto, ktoré nakrájajte na jednotlivé prúžky.

Následne ich potrite rozpusteným maslom, posypte nastrúhaným parmezánom a talianskym korením, ktoré sa skladá z bazalky, oregana, rozmarínu, sušeného koriandra, tymiánu a chilli.

Okorenené prúžky potom zatočte do špirály a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 ° C dozlatista.

Mozzarellové mini špízy

Na silvestrovskom stole by nemali chýbať ani mozzarellové špízy, ktoré vyzerajú, a aj chutia úplne božsky. Najskôr si pripravte dip z jednej lyžice bieleho balzamikového octu, 1/3 hrnčeka olivového oleja, ¼ lyžičky sušeného cesnaku, najemno nakrájané jarné cibuľky, nadrobno nasekané bazalky, soli a korenia.

Hotový dip nechajte odležať a medzitým si pripravte jednotlivé špízy. Na špáradlo napichnite cherry paradajku, malú mozzarellovú guľu a čerstvý lístok bazalky. Mini špízy môžete takto podávať samotné s dipom v mištičke, alebo ich dipom rovno polejte.

Chlebíčky s nátierkou

Na Silvestra sa pripravujú aj rôzne chlebíčky a jednohubky s nátierkami, ktoré sú hotové behom pár minút. Urobiť tak môžete vajíčkovú, hermelínovú, cesnakovú či syrovú nátierku, ktorá nikdy nesklame. Na pečive ich môžete ozdobiť aj čerstvými bylinkami alebo ovocím.

Vajíčková nátierka

Uvaríme vajcia natvrdo. Po uvarení ich necháme ochladnúť v studenej vode. Olúpeme vajcia a nakrájame ich na hrubom strúhadle, alebo ich rozdrvíme vidličkou.

Pridáme majonézu, horčicu, soľ a čierne korenie. Ak máme, pridáme aj jemne nasekanú cibuľu a bylinky. Všetko dobre premiešame.

Nátierku ochutnáme a podľa potreby doladíme soľou, korením alebo horčicou. Pre pikantnejšiu verziu môžete pridať trochu mletej červenej papriky alebo čili.

Hermelínová nátierka

Hermelín nakrájame na menšie kúsky. Podľa preferencií s kôrou alebo bez. V miske zmiešame nakrájaný hermelín, nadrobno nakrájanú cibuľu, majonézu, horčicu a nasekané bylinky. Všetko dobre premiešame, kým nevznikne hladká zmes.

Nátierku ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu strúhaného chrenu alebo sušenej červenej papriky pre pikantnejšiu chuť.

Pre rozmanitosť môžete pridať aj iné ingrediencie, napríklad rozdrvený cesnak, nakrájané olivy alebo opraženú slaninu. Hermelínová nátierka je najlepšia, ak sa nechá odpočívať v chladničke aspoň hodinu pred podávaním, aby sa chute prepojili.

Cesnaková nátierka

Cesnaková nátierka je obľúbenou pochúťkou v mnohých kuchyniach po celom svete a je známa pre svoju výraznú chuť a jednoduchosť prípravy.

Cesnak olúpeme a nadrobno nasekáme alebo pretlačíme cez lis. V miske zmiešame maslo alebo krémový syr (ktorý by mal byť pri izbovej teplote) s nasekaným alebo pretlačeným cesnakom. Dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie dobre spojili.

Pridáme olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie a ak používame, aj čerstvé bylinky. Všetko dobre premiešame.

Syrová nátierka

Mäkký syr vložíme do misky. Ak používame feta syr, rozdrvte ho vidličkou na menšie kúsky. Pridáme nastrúhaný tvrdý syr a dobre premiešame s mäkkým syrom.

Pridáme majonézu alebo kyslú smotanu, nadrobno nakrájanú cibuľu, čerstvé bylinky, soľ, čierne korenie a cesnak. Všetko dobre premiešame.

Pre pikantnejšiu verziu môžete pridať trochu mletej červenej papriky alebo trochu horčice.

Čertovská nátierka

Na začiatok si v miske zmiešame maslo, s tatárskou omáčkou, soľou a bylinkovým maslom. Nakrájame si na drobno pažítku a tenké slíže nakrájame aj dusenú šunku. Na koniec pridáme štipľavú červenú papriku a všetko zmiešame. Podľa chuti si môžme niektoré suroviny aj pridať.

Salámová nátierka

Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Šunkovú salámu nakrájame na menšie kúsky a spolu s cibuľou rozmixujeme alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku.

Ku šunke s cibuľou pridáme ostatné suroviny (zmäknuté maslo, tavený syr, majonézu, horčicu) a všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a mletou červenou paprikou.

Syrová nátierka s údeným mäsom

Mäso nadrobno narežeme, zmiešame mäkký syr, horčicu, smotanu a mleté čierne korenie a dobre vyšľaháme. Ak je nátierka hustá, pridáme viac smotany.

Tvarohová nátierka

Cibuľu pokrájame nadrobno a čerstvú pažítku nasekáme najemno. Tvaroh vložíme do misky a vymiešame ho s cibuľou, pažítkou a worcestrovou omáčkou.

Tvarohovú nátierku dochutíme soľou, čerstvo zomletým korením a podávame na čerstvom pečive alebo hriankach.

Oškvarková nátierka

Pokrájame si nadrobnúčko cibuľu, sterilizovanú uhorku, pretlačíme strúčik cesnaku. Do misky si dáme pomleté oškvarky, masť, horčicu a riadne premiešame. Potom pridáme cibuľu, uhorku, cesnak a 1/4 ČL vegety – premiešame  a pomazánku máme hotovú. Môžete ešte trochu rozmixovať ponorným mixérom.

Tuniaková nátierka

Tuniaka, maslo, tatársku omáčku a jednu červenú cibuľu nakrájanú na drobno dáme do jednej misky a poriadne zamiešame.

Syrovo – cesnaková nátierka

Smotanu vymiešame s tatárskou omáčkou alebo majonézou, vmiešame pretlačený cesnak, potom zľahka primiešame strúhaný syr a dochutíme soľou a korením.

Turistická nátierka z bývalého režimu

Salámu zomelieme na mlynčeku, alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme maslo, tavený syr, nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, červenú papriky, dve na tvrdo uvarené rozdrvené vajíčka, tatársku omáčku a horčicu a všetko dobre premiešame.

Zemiaková nátierka

Uvarené zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.

Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.

Bryndzová nátierka

V mise zmiešame bryndzu so smotanou alebo kyslou smotanou. Množstvo smotany upravujeme podľa požadovanej konzistencie nátierky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekané bylinky, a ak používame, aj nadrobno nasekaný čerstvý cesnak. Všetko dobre premiešame.

Nátierku ochutnáme a podľa potreby doladíme soľou a čiernym korením. Nátierka je vynikajúca aj s pridaným slaninovým tukom alebo opečenou slaninou pre fajnšmekrov.

Obložené misy

Ak sa vám nechce tráviť čas v kuchyni, zachrániť situáciu môžete aj klasickými obloženými misami. Kto by ich nemal rád, z ktorých si bez výčitiek môže vziať samotnú šunku? N

a stôl preto môžete prichystať obložené taniere a misky údeninami, syrmi, olivami, sušenými paradajkami, kyslými uhorkami, orieškami a tak podobne. Vedľa môžete nakrájať aj bagetu či iné pečivo, ktoré si ktokoľvek môže k údeninám vziať podľa potreby.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho zo svojimi priateľmi!

Go to Top