Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo vlastne obsahuje komerčný kypriaci prášok do pečiva? A predsa ho pravidelne pridávame. Vedeli ste, že existuje jednoduchšie a prirodzenejšie riešenie? Čo použiť namiesto prášku do pečiva?

Reklamy

Zloženie komerčného kypriaceho prášku do pečiva

Kypriaci prášok do pečiva je neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov na pečenie. Dodáva ľahkosť a nadýchanosť našim koláčom, palacinkám či muffinam. Čo je v jeho zložení? No často viac, ako by sme chceli . Sú všetky tieto doplnky skutočne potrebné?

Najbežnejšie zložky sú:

  • E450i hydrogenuhličitan sodný, pyrofosforečnan didodný
  • hydrogénuhličitan sodný (E 500)
  • hliník
  • pšeničná alebo kukuričná múka

Hliník je čoraz menej bežný, ale fosfáty sú bežnou zložkou hotových práškov do pečiva. Difosforečnan sodný sa používa v prášku ako objemové činidlo. Zlepšuje textúru a reguluje kyslosť pečiva.

Príliš veľa fosfátov v strave môže byť potenciálne škodlivé.

Pre zdravého človeka s normálnou funkciou obličiek konzumácia mierneho množstva fosfátov zvyčajne nepredstavuje problém. Sú však prítomné v sóde, rýchlom občerstvení a iných silne spracovaných potravinách. Preto je ľahké prekročiť prípustné dávky.

Nadbytok fosfátov môže byť obzvlášť problematický pre ľudí s problémami s obličkami. Môže ovplyvniť rovnováhu vápnika a fosforu v tele. To zase môže ovplyvniť zdravie kostí.

Niektoré výskumy naznačujú, že môže byť tiež spojená s niektorými rizikovými faktormi pre srdcové choroby.

Náhrady, t.j. ako nahradiť prášok do pečiva pre naše koláče

Základom každého prášku je okrem fosfátov a akýchkoľvek iných nepotrebných prísad múka s obsahom lepku . Pre ľudí s bezlepkovou diétou to môže byť problém. Na obale je zvyčajne aj poznámka: „Môže obsahovať: horčicu, vajcia, mlieko, zeler a sóju.“ Teda súbor ďalších potenciálnych alergénov .

Čo je prášok do pečiva?

Stojí za to vedieť, že hlavnou zložkou prášku do pečiva je hydrogénuhličitan sodný, teda sóda bikarbóna . Je to alkalická chemická zlúčenina, ktorá v procese pečenia pôsobí ako kypriaci prostriedok. Sóda bikarbóna potrebuje kyselinu na produkciu oxidu uhličitého, ktorý spôsobí, že cesto kysne.

Preto sa sóda bikarbóna a kyselina môžu použiť ako náhrada prášku do pečiva .

Ak chcete nahradiť prášok do pečiva, jednoducho postupujte podľa nasledujúcich pomerov:

1 lyžička prášku do pečiva = 1/2 lyžičky sódy bikarbóny + 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej

Náhradou za 1 vrecúško komerčne dostupného kypriaceho prášku do pečiva na 500 g múky je 5 g sódy bikarbóny a 5 g kyseliny, teda jedna plná čajová lyžička.

Potravinársky hydrogénuhličitan sodný je komerčne dostupný. Obsahuje 100% hydrogénuhličitanu sodného, bez pridaného hliníka, lepku a fosfátov.

Kyselinu citrónovú môžeme nahradiť prírodným produktom.

Na 1 lyžičku sódy bikarbóny použijeme 20 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy alebo 15 ml jablčného octu.

Tieto množstvá nahradia balíček prášku na 500 g múky.

Domáci prášok do pečiva – ako ho skladovať?

Nahradením hotového prášku priamo do cesta nepoužívame múku. Vzhľadom na funkciu, ktorú v tomto produkte plní, nie je potrebná. Ak si však chceme pripraviť vlastný domáci prášok do pečiva a uskladniť ho, musíme pridať škrob .

V komerčných práškoch do pečiva má múka (kukuričná, pšeničná) funkciu proti spekaniu. Zabraňuje zlepeniu práškových prísad a tým zabraňuje náhodným chemickým reakciám medzi jedlou sódou a kyselinou.

Domáci prášok do pečiva, ktorý je vhodný na skladovanie:

Na prípravu domáceho prášku do pečiva je potrebné použiť 3 ingrediencie. Múka, sóda bikarbóna a kyselina citrónová.

Zmiešajte sódu bikarbónu, škrob a kyselinu citrónovú v pomere 1:1:1.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: YOUTUBE.COM/@100DEANI, SMAKDNIA.PL