Jemný korpus, lahodný krém, orechy a chrumkavé kúsky karamelu – dokonalý pôžitok! Vynikajúci „EGYPSTKÝ KOLÁČ“!

Reklamy

RECEPT

Jemný korpus, lahodný krém, orechy a chrumkavé kúsky karamelu - dokonalý pôžitok! Vynikajúci "EGYPSTKÝ KOLÁČ"!

INGREDIENCIE na 1 korpus (potrebné 3)

  • 3 vaječné bielky

  • 2,5PL práškový cukor

  • 1/2PL hladká múka

  • 50g mleté orechy (vlašské alebo lieskové)

INGREDIENCIE na žĺtkový krém

  • 350ml mlieko

  • 10 žĺtkov

  • 2bal. vanilínový cukor

  • 10PL práškový cukor

  • 5PL hladká múka

  • 170g maslo

INGREDIENCIE na šľahačkový krém

  • 350ml smotana na šľahanie

  • 200g cukor

  • 120g nasekané orechy vlašské alebo lieskové

  • 60g kryštálový cukor

  • 1ks vanilkový cukor

POSTUP

  • Ako prvý pripravíme žĺtkový krém. V hrnci zmiešame cukor, múku, vanilku, mlieko a žĺtky. Na miernom ohni miešame, kým zmes zhustne. Necháme vychladnúť.

  • Maslo izbovej teploty vyšľaháme, postupne k nemu pridávame vychladnutý krém a vyšľaháme do hladka.

  • Na korpus si vyšľaháme bielky s cukrom do lesklej peny. Metličkou k nim vmiešame múku s orechmi. Plech vystelieme papierom na pečenie, rozotrieme pripravené cesto a dáme piecť. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút. Takto upečieme 3 korpusy.

  • Pripravíme šľahačkový krém. Cukor v hrnci upálime na karamel, ihneď rozotrieme tenkú vrstvu na papier na pečenie, prikryjeme druhým papierom a keď vychladne, valčekom ho rozbijeme na drobné kúsky(nie prášok).

  • Smotana na šľahanie si vyšľaháme, vmiešame k nej nasekané orechy a kúsky karamelu.

  • Nakoniec zostavíme koláč. Na korpus natrieme 1/3 žĺtkového krému, potom 1/3 šľahačkového krému a takto opakujeme s ďalšími dvoma korpusmi. Vrch koláča posypeme mletými orechmi a odložíme aspoň na hodinu do chladničky.

  • Dobrú chuť!

Zdroj: nagyireceptje.hu