Dokonale krehké cesto, chrumkavé orechy a škorica, poliate sladučkým sirupom.

Ak milujete sladké dezerty, určite si pripravte tento fantastický dezert „Baklava“.

RECEPT

Dokonale krehké cesto, chrumkavé orechy a škorica, poliate sladučkým sirupom.

Ak milujete sladké dezerty, určite si pripravte tento fantastický dezert "Baklava".

INGREDIENCIE cesto + krém

  • 400g Fillo cesto hotové(štrúdlové cesto)

  • 175g rozpustené maslo

  • 50g cukor krupica

  • 30ml citrónová šťava + kôra z citróna

  • 5PL med

  • 2ČL škorica

  • 200g nasekané vlašské orechy

  • 200g nasekané lúpané mandle

°°

INGREDIENCIE na sirup

  • 300ml voda

  • 300g kryštálový cukor

  • 10PL med

  • šťava z 1/2 citróna

POSTUP

  • V hrnci na miernom ohni rozpustíme cukor s medom.

  • Do rozpustenej zmesi pridáme nastrúhanú kôru z citróna, škoricu a orechy.

  • Všetko dobre zmiešame a odložíme z ohňa.

  • Maslo si rozpustíme.

  • Maslo si rozpustíme.

  • Na dobre vymastený plech maslom položíme plát fillo cesta, potrieme ho maslom a naň položíme ďalší.

  • Takto uložíme 10 plátov fillo cesta, každý plát natrieme maslom.

  • Na takto pripravený základ navrstvíme orechovú plnku.

  • A opäť naukladáme 10 plátov fillo cesta, každý musí byť dobre pomastený maslom.

  • Takto pripravený koláč narežeme ostrým nožom na kocky, nie úplne až na dno plechu.

    °°
  • Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov približne hodinu.

  • Upečené cesto má byť chrumkavé a zlatisté.

  • Počas pečenia si pripravíme sirup.

  • V hrnci rozmiešame vodu, cukor, med a citrónovú šťavu.

  • Za občasného miešania privedieme k varu.

  • Vychladnutým sirupom zalejeme upečený, ešte horúci koláč.

  • Pred podávaním necháme odstáť niekoľko hodín, najlepšie celý deň.

  • Dobrú chuť!