Ľahký, osviežujúci citrónový dezert s nadýchanými pusinkami.

Reklamy

Fantastický citrónový koláčik, vhodný na akúkoľvek príležitosť.

RECEPT

Ľahký, osviežujúci citrónový dezert s nadýchanými pusinkami.

Fantastický citrónový koláčik, vhodný na akúkoľvek príležitosť.

INGREDIENCIE korpus

  • 225g hladká múka

  • 50g mandľová múka

  • 60g práškový cukor

  • 125g maslo

  • 3 žĺtky

  • 1ČL prášok do pečiva

INGREDIENCIE na krém

  • 120ml citrónová šťava

  • 300ml voda

  • 200g kryštálový cukor

  • 3 žĺtky

  • 75g kukuričný škrob

  • 60g maslo

  • 1PL citrónová kôra

INGREDIENCIE na pusinky

  • 5ks bielky

  • 125g kryštálový cukor

  • 2ks vanilínový cukor

POSTUP

  • V mise si zmiešame obe múky, práškový cukor, prášok do pečiva a maslo.

  • Rukami si vypracujeme zo surovín mrveničku.

  • Po jednom pridávame žĺtky a vymiešame na celistvé cesto.

  • Pripravené cesto necháme odpočívať v chlade 30 minút.

  • Cesto si vyvaľkáme do tvaru kruhu, hrúbka približne 1cm.

  • Formu vystelieme papierom na pečenie a cesto vtlačíme do formy na dno a boky.

  • Popicháme vidličkou.

  • Na vrch cesta dáme papier na pečenie a naň rozsypeme ryžu(cícer), aby sme cesto zaťažili.

  • Pečieme pri teplote 180 stupňov 10 minút, formu vyberieme a odstránime vrchný papier na pečenie s ťažítkom.

  • Opäť vrátime do rúry a pečieme ešte 10 minút do zlatohnedej farby.

  • Po upečení necháme korpus vychladnúť.

  • Pripravíme si citrónový krém.

  • V hrnci si zmiešame cukor, vodu, škrob a citrónovú šťavu.

  • Na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme hustý krém.

  • Do mierne vychladnutého krému primiešame citrónovú kôru, žĺtky a maslo a necháme vychladnúť.

  • Pripravený krém navrstvíme na upečený korpus.

  • Pripravíme si sneh na pusinky.

  • V mise si vyšľaháme bielka, postupne zašľaháme cukor a nakoniec vanilínový cukor.

  • Vyšľaháme na tuhý, lesklý sneh, ktorý pomocou lyžice nanesieme na koláč v tvare malých snehových pusiniek.

  • Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov približne 8 - 10 minút, kým sa pusinky nesfarbia do zlatista.

  • Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať.

  • Dobrú chuť!