Mikrovlnka je úžasné zariadenie, ktoré nám šetrí neoceniteľný čas. Jedlo sa v ňom ohrieva rýchlejšie ako na sporáku alebo v rúre a nemusíte mať žiadne špeciálne zručnosti. Stačí zvoliť režim, nastaviť časovač a môžete sa tešiť na jedlo.

Reklamy

Ale nie všetky jedlá sú vhodné pre mikrovlnné rúry. Niektoré z nich sa môžu počas procesu varenia zhoršiť, zatiaľ čo iné môžu vytvárať látky škodlivé pre naše zdravie.

Pozrite si zoznam produktov, pre ktoré je mikrovlnná rúra skutočným nepriateľom. A ako bonus sa podelíme o zoznam malých kuchynských trikov, na ktoré je toto zariadenie pre domácnosť ideálne.

Mäso, ryby, hydina

  • Spracované mäso obsahuje konzervačné látky a keď je vystavené elektromagnetickému žiareniu, transformuje sa na nebezpečné chemické zlúčeniny, ako je oxidovaný cholesterol.
  • Chrumkavá kôrka vyprážaného kurčaťa sa v mikrovlnke zmení na vlhký a nepríjemný povlak a samotné mäso sa nerovnomerne zahreje.
  • Každý, kto sa niekedy pokúsil ohriať ryby v mikrovlnnej rúre, vie, že ide o nezabudnuteľnú nevôľu. Po prvé, celý obytný priestor je naplnený „nie príliš fantastickou“ vôňou. Po druhé, ryba sa zmení na niečo nepožívateľné. Napríklad, ak lososa zohrejete v mikrovlnnej rúre, jedlo stratí všetku vlhkosť a bude suché a pevné.

Zelenina, ovocie a huby

  • V mikrovlnnej rúre stráca brokolica väčšinu svojich prospešných vlastností. Najlepšie je ju zapariť. Takto si zachováte chuť produktu a väčšinu vitamínov a minerálov.
  • Zelené listy (napríklad listy repy) majú určité vlastnosti a pri spracovaní v mikrovlnnej rúre sa môžu vznietiť. Výsledkom je, že namiesto chutného jedla skončí na vašom stole jedlo spálené a tiež sa pokazený domáci spotrebič.
  • Elektromagnetické žiarenie vyvoláva tvorbu škodlivých nitrozamínov v špenáte a repe. Tieto látky môžu byť karcinogénne.
  • Kapsaicín, ktorý sa nachádza v čili papričkách a dodáva im ich štipľavú horkosť, sa začne odparovať, keď sa papriky uvaria v mikrovlnnej rúre. Hneď ako sa otvoria dvierka mikrovlnnej rúry, miestnosť sa naplní obláčikmi štipľavého dymu.
  • Čerstvé hrozno a egreše sa v mikrovlnke premieňajú na kúsky plazmy – malebný, ale riskantný experiment.

Pizza, čínske jedlo a ryža

  • Je ťažké si predstaviť jedlo menej chutné ako pizza v mikrovlnnej rúre. Ostré hrany sa zmenia na niečo vlhké a lepivé a syr získa pevnosť betónu a textúru gumy. V tomto jedle nie je nič škodlivé, ale pri jeho konzumácii nebudete mať žiadnu radosť. Je lepšie znovu zohriať jedlo na rozpálenej panvici alebo v rúre na vysokú teplotu.
  • Nevkladajte jedlo do mikrovlnnej rúry v rovnakých nádobách, v akých boli dodané. Kartónové škatule často obsahujú nebezpečné materiály ako lepidlo, atrament, vosk, plast alebo kov a môžu doma spôsobiť skutočný požiar.
  • Čínske jedlo si zachováva svoju chuť a kúzlo, aj keď je studené. Takéto jedlá je možné ohriať, ak chcete, ale nerobte to v mikrovlnnej rúre. Problém spočíva v samotných ingredienciách. Mikrovlnná rúra premení toto lahodné jedlo na niečo slizké, mokré a nechutné.
  • Ryža z mikrovlnky vždy vedie k  nepredvídateľnému výsledku. Ak bola ryža dlho skladovaná pri izbovej teplote alebo bola v chlade dlhšie ako jeden deň, je lepšie ju vyhodiť. Zrná ryže obsahujú baktériu Bacillus cereus, ktorá môže po počiatočnej príprave v potravinách pretrvávať. Mikrovlnná rúra nezvyšuje teplotu natoľko vysoko, aby zabila tieto patogény, a môže to viesť k vážnej otrave. To isté platí pre mnoho potravín, ktoré obsahujú škrob.

Kvapaliny, oleje a husté polievky

  • Vodnatá polievka sa dá mikrovlnnou rúrou ohriať bez problémov. Hustá polievka s pyré je však úplne iný príbeh. Po chvíli začne pokrm explodovať ohňostrojom kvapiek polievky, ktoré beznádejne vystreknú dovnútra zariadenia. Je to tak preto, lebo tekutina v tácke sa nerovnomerne zahrieva. Ak sa chcete vyhnúť tomuto efektu, polievku miešajte raz za minútu. Môžete tiež vložiť do misky s polievkou drevenú lyžicu alebo tyč.
  • Mikrovlnná rúra úplne ničí chuť kávy. V nápoji sa netvoria žiadne škodlivé látky, ale vychutnať si ho bude môcť iba ten, kto má rád horkú a kyslú príchuť.
  • Dojčenská výživa a materské mlieko nemajú v mikrovlnke miesto. Tekutiny sa ohrievajú nerovnomerne a môžu sa v ňom vyskytnúť horúce miesta, ktoré môžu potenciálne popáliť jazyk, ústa alebo hrdlo dieťaťa.
  • Prekvapiť môže aj čistá voda v pohári . V mikrovlnnej rúre teplota kvapaliny stúpa, ale bubliny sprevádzajúce proces varu sa nie vždy objavia na povrchu. Ak do takejto vody vložíte vrecúško s čajom alebo lyžicu, tekutina sa okamžite uvarí a šálka môže explodovať.
  • Rôzne oleje, ako napríklad olivový, hroznový, repkový alebo sezamový, nie sú tekutinami, ale tukmi . Takže olej v mikrovlnnej rúre sa jednoducho nezohreje na požadovanú teplotu.

Magická mikrovlnná rúra

Aj keď ste si dôkladne preštudovali celý zoznam výrobkov, ktoré by sa nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre, tohto zariadenia pre domácnosť sa nemusíte nevyhnutne zbaviť. Mikrovlnná rúra je užitočný prístroj a je možné ju použiť na úplne neočakávané účely.

Rýchle lúpanie cesnaku: Aby ste pri odstraňovaní šupiek zo strúčikov cesnaku netrpeli  , stačí dať cesnak na 15-20 sekúnd do mikrovlnnej rúry.

Príprava čerstvo vylisovanej šťavy: Ak dáte pomaranče alebo citróny na 10 – 20 sekúnd do mikrovlnnej rúry, bude oveľa jednoduchšie ich odšťaviť. Žiarenie ničí vnútorné membrány citrusových plodov.

Vyprážanie semien a orechov: Tieto produkty nasypte do  keramickej nádoby, pridajte kvapku oleja a vložte ich do mikrovlnnej rúry. Príprava semien a orechov trvá cca 3 minúty.

Šupenie zeleniny: Cuketa alebo koreňová zelenina sa niekedy ťažko lúpu. Na urýchlenie procesu lúpania stačí nechať zeleninu v mikrovlnnej rúre 2-3 minúty a nastaviť ju na režim s najnižším výkonom. Potom bude oveľa jednoduchšie odstrániť kožu.

Krájanie cibule: Aby ste sa vyhli zbytočným slzám, dajte cibuľu do mikrovlnnej rúry na 45 sekúnd. Zničíte tak enzýmy zodpovedné za produkciu korozívneho plynu, ktorý dráždi oči.

Šľahanie mlieka do peny: Cappuccino si môžete pripraviť aj bez drahého kávovaru. Na to nalejte mlieko do sklenenej alebo keramickej nádoby s uzatvárateľným vekom (malo by byť do polovice naplnené) a intenzívne ho pretrepte. Trvá 30 alebo 60 sekúnd, kým sa mlieko zmení na penu. Potom vložte nádobu na ďalších 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry a sledujte, ako pena stúpa. Stačí ho pridať do kávy a cappuccino je hotové.

Odborníci odporúčajú ohriať akékoľvek jedlo iba raz. Čím dlhšie sa potraviny skladujú, tým väčšie je riziko, že sa v nich budú vyvíjať škodlivé mikroorganizmy a baktérie . Ak je jedlo správne pripravené, nepoškodí vaše zdravie. Mali by ste si však kúpiť kuchynský teplomer na meranie teplôt riadu po tepelnom spracovaní. Jedlo tiež poriadne premiešajte, aby v ňom neboli žiadne časti so studenými prísadami – mohli by sa stať živnou pôdou pre baktérie. Čím častejšie jedlo ohrejete, tým menej bude chutné – zelenina sa zmení na kašu a mäso bude gumové.

Pridali by ste niečo do nášho prvého alebo druhého zoznamu na základe vašich osobných skúseností?

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!