Vianoce sú časom tradícií, rodinných stretnutí a samozrejme vynikajúceho jedla. Na Slovensku, jedným z kulinárskych vrcholov vianočnej večere, je spolu s vyprážaným kaprom bezpochyby zemiakový šalát.

Reklamy

Tento jednoduchý, ale neoddeliteľný pokrm, má v každej slovenskej rodine svoje špeciálne miesto a každý rok sa naň tešia ako deti, tak i dospelí.

História a tradície zemiakového šalátu

História zemiakového šalátu siaha do minulosti, kde sa postupne vyvíjal z jednoduchých zemiakových jedál do dnešnej bohatej a chutnej verzie. V každej rodine sa recept trochu líši, čo odráža tradície, jedinečnosť a kreativitu slovenskej kuchyne.

V mojej rodine bol vždy zemiakový šalát pripravovaný s láskou a trpezlivosťou, a každý rok sa na neho teším rovnako, ako na tento výnimočný čas vianočných sviatkov v kruhu svojich blízkych.

Variácie a rodinné tajomstvá

Každá rodina má svoje malé tajomstvo, ktoré robí ich zemiakový šalát jedinečným. Niektorí pridávajú jablkový ocot pre kyslejšiu chuť, iní zasa zvýraznia sladkosť pridaním viac jabĺk.

V našej rodine je tajomstvom trocha uhorkového nálevu, ktorý šalátu dodáva osviežujúcu chuť. A aké je tajomstvo vášho zemiakového šalátu? Prezraďte nám ho v komentároch.

Recept na tradičný vianočný zemiakový šalát

Tradičný vianočný zemiakový šalát

Na prípravu tohto tradičného šalátu budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 3 stredné mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 malý zeler
  • 4 vajcia
  • 1 jablko
  • 150 g kyslých uhoriek
  • 1 malá cibuľa
  • 200 g majonézy
  • 2 PL horčice
  • Soľ a čerstvo namleté čierne korenie
  • 1 PL bieleho octu alebo citrónovej šťavy
  • 150 ml uhorkového nálevu

Postup:

  • Zemiaky, mrkvu, petržlen a zeler umyte, vložte do hrnca, zalejte vodou a priveďte k varu. Varíme do mäkka, približne 20-30 minút.
  • Vajcia uvarte natvrdo, nechajte vychladnúť a olúpte.
  • Uvarenú zeleninu a vajcia nechajte vychladnúť, potom ich olúpte a nakrájajte na malé kocky.
  • Jablko očistite a nakrájajte na kocky, cibuľu nadrobno, kyslé uhorky na malé kocky.
  • Vo veľkej mise zmiešajte zeleninu, jablko, uhorky a cibuľu.
  • Pridajte majonézu, horčicu, ocot alebo citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte.
  • Nechajte šalát niekoľko hodín v chladničke odležať, aby sa chute prepojili.

Tradičný slovenský zemiakový šalát nie je len o ingredienciách a postupe, je to o spomienkach, ktoré s ním sú spojené. O spoločných chvíľach v kuchyni, o radosti z varenia s tými, ktorých máme radi, a o teple domova, ktoré prináša každý spoločne strávený vianočný večer.

A ako pripravujte rodinný zemiakový šalát vy? Prezraďte nám vaše tajomstvá…

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!