Tradičný vianočný ZEMIAKOVÝ ŠALÁT s rodinným príbehom. Ako ho na Vianoce pripravujete vy?
Zdieľať článok na socialných sieťach
Vianoce sú časom tradícií, rodinných stretnutí a samozrejme vynikajúceho jedla. Na Slovensku, jedným z kulinárskych vrcholov vianočnej večere, je spolu s vyprážaným kaprom bezpochyby zemiakový šalát.
Tento jednoduchý, ale neoddeliteľný pokrm, má v každej slovenskej rodine svoje špeciálne miesto a každý rok sa naň tešia ako deti, tak i dospelí.
História a tradície zemiakového šalátu
História zemiakového šalátu siaha do minulosti, kde sa postupne vyvíjal z jednoduchých zemiakových jedál do dnešnej bohatej a chutnej verzie. V každej rodine sa recept trochu líši, čo odráža tradície, jedinečnosť a kreativitu slovenskej kuchyne.
V mojej rodine bol vždy zemiakový šalát pripravovaný s láskou a trpezlivosťou, a každý rok sa na neho teším rovnako, ako na tento výnimočný čas vianočných sviatkov v kruhu svojich blízkych.
Variácie a rodinné tajomstvá
Každá rodina má svoje malé tajomstvo, ktoré robí ich zemiakový šalát jedinečným. Niektorí pridávajú jablkový ocot pre kyslejšiu chuť, iní zasa zvýraznia sladkosť pridaním viac jabĺk.
V našej rodine je tajomstvom trocha uhorkového nálevu, ktorý šalátu dodáva osviežujúcu chuť. A aké je tajomstvo vášho zemiakového šalátu? Prezraďte nám ho v komentároch.
Recept na tradičný vianočný zemiakový šalát
Na prípravu tohto tradičného šalátu budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 3 stredné mrkvy
- 1 petržlen
- 1 malý zeler
- 4 vajcia
- 1 jablko
- 150 g kyslých uhoriek
- 1 malá cibuľa
- 200 g majonézy
- 2 PL horčice
- Soľ a čerstvo namleté čierne korenie
- 1 PL bieleho octu alebo citrónovej šťavy
- 150 ml uhorkového nálevu
Postup:
- Zemiaky, mrkvu, petržlen a zeler umyte, vložte do hrnca, zalejte vodou a priveďte k varu. Varíme do mäkka, približne 20-30 minút.
- Vajcia uvarte natvrdo, nechajte vychladnúť a olúpte.
- Uvarenú zeleninu a vajcia nechajte vychladnúť, potom ich olúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Jablko očistite a nakrájajte na kocky, cibuľu nadrobno, kyslé uhorky na malé kocky.
- Vo veľkej mise zmiešajte zeleninu, jablko, uhorky a cibuľu.
- Pridajte majonézu, horčicu, ocot alebo citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte.
- Nechajte šalát niekoľko hodín v chladničke odležať, aby sa chute prepojili.
Tradičný slovenský zemiakový šalát nie je len o ingredienciách a postupe, je to o spomienkach, ktoré s ním sú spojené. O spoločných chvíľach v kuchyni, o radosti z varenia s tými, ktorých máme radi, a o teple domova, ktoré prináša každý spoločne strávený vianočný večer.
A ako pripravujte rodinný zemiakový šalát vy? Prezraďte nám vaše tajomstvá…
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!