Odporúčajú sa ako súčasť zdravej výživy, vďaka svojmu priaznivému vplyvu na trávenie, reguláciu hladiny cholesterolu a poskytovanie cenných živín. 

Reklamy

Ich konzumácia môže prispieť k udržaniu zdravej hmotnosti a celkovej pohody. Pozrite sa, aký druh otrúb sa oplatí jesť a prečo.

Otruby sú vonkajšie vrstvy obilných zŕn, ktoré sa oddeľujú počas spracovania. Patria sem šupka aj embryo (časť rastlinného embrya). Otruby sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, horčík, zinok a ďalšie živiny.

Otruby sú šupkou zrna a často sa vyhadzujú, keď sa zrno melie a zrno sa zbiera. A to je zlé, pretože sú tou najzdravšou súčasťou obilnín.

Aké sú druhy otrúb?

Existujú rôzne druhy otrúb v závislosti od druhu obilia, z ktorého pochádzajú. Najbežnejšie sú:

Pšeničné otruby: Pochádzajú z pšeničných zŕn. Sú bohaté na vlákninu a obsahujú vitamíny skupiny B, železo a ďalšie minerály.

Ovsené otruby: Pochádzajú z ovsených zŕn. Obľúbené sú vďaka vysokému obsahu beta-glukánovej vlákniny. Priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi.

Ryžové otruby: Pochádzajú z ryžových zŕn. Chuťovo sú ľahšie a jemnejšie ako pšeničné alebo ovsené otruby.

Výber najlepších otrúb závisí od individuálnych chuťových preferencií a zdravotných cieľov.

Aké sú výhody otrúb?

  • Normalizujú činnosť čriev, priaznivo pôsobia na žalúdok a zlepšujú trávenie.
  • Pomáhajú bojovať proti zápche a urýchľujú metabolizmus.
  • Znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
  • Sú užitočné v boji proti páleniu záhy a prekysleniu organizmu.
  • Poskytujú dlhší pocit sýtosti, preto podporujú proces chudnutia a udržiavania hmotnosti.
  • Pomáhajú pri žlčníkových kameňoch.
  • Odporúčajú sa najmä ženám v období menopauzy, ktoré trpia vysokým cholesterolom a vysokým krvným tlakom.

Vďaka nim môžete spomaliť rozvoj zúženia tepien. Zlúčeniny obsiahnuté v otrubách môžu tiež znížiť riziko ochorení srdca a krvných ciev.

Početné štúdie ukázali, že otruby majú prebiotický účinok na ľudskú črevnú mikroflóru.

Ako jesť otruby

Otruby sa môžu pridávať do rôznych jedál, ako sú raňajkové cereálie, jogurty, smoothies a chlieb.

Recept na rýchle otrubové jedlo:

Ingrediencie potrebné na recept:

  • 1-3 polievkové lyžice otrúb
  • 1 šálka jogurtu
  • 3 sušené datle
  • 5 orechov

Pripravujeme nasledovne:

Nasypte 1-3 polievkové lyžice otrúb do pohára jogurtu. Prípadne čaj, džús alebo rastlinné mlieko, ak to z nejakého dôvodu nemôže byť jogurt. Počkáme, kým napučia.

Potom pridáme olúpané, rozdrvené orechy a datle nakrájané na malé kúsky. Miešame, kým sa suroviny nespoja.

Datle dodajú vášmu jedlu skvelú chuť a dodajú vám extra dávku energie! Sú bohatým zdrojom vlákniny a polyfenolov. Štúdie ukázali, že konzumácia datlí môže zlepšiť zdravie čriev a hrubého čreva.

Pravidelná konzumácia datlí môže pomôcť udržať zdravie čriev. A dokonca spomaliť rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Tento lahodný recept vás určite zasýti a zároveň poskytne všetko, čo vaše telo potrebuje.

Pripravte si túto špecialitu z otrúb s datľami. Tento tip raňajky mi dala moja stará mama už dávno. Moja fytoterapeutka mi ich nedávno odporučila na tráviace problémy, črevné a hrubé črevo. Pri plynatosti a zápche. Zlepšenie som cítil už po pár dňoch.

Kontraindikácie konzumácie otrúb:

Kontraindikáciou pravidelného užívania vyššie uvedeného jedla je alergia, intolerancia alebo precitlivenosť na niektorú zo zložiek. Otruby sa neodporúčajú ľuďom trpiacim syndrómom dráždivého čreva a chronickou hnačkou.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: PUBMED.NCBI.NLM.NIH.GOV, HEALTHLINE.COMTHUMBNAIL, SVEZAZDRAVLJE.ENTRY