„MAKOVÉ KOCKY“ vynikajúci krehký koláčik s bohatou makovou plnkou, ktorý nikdy neomrzí!

Reklamy

RECEPT

"MAKOVÉ KOCKY" vynikajúci krehký koláčik s bohatou makovou plnkou, ktorý nikdy neomrzí!

INGREDIENCIE na cesto

  • 300g hladká múka

  • 100g práškový cukor

  • 100g maslo

  • 100g kyslá smotana

  • 3 žĺtky

  • 1/2bal. prášok do pečiva

INGREDIENCIE na plnku

  • 200g mletý mak

  • 200ml vlažné mlieko

  • 150g práškový cukor

  • 140g polohrubá múka

  • 100g zmäknuté maslo

  • 3 bielky

  • 2ks vanilínový cukor

  • 1/2bal. prášok do pečiva

  • štipka soli

  • kôra z citróna

POSTUP

  • Metličkou vymiešame kyslú smotanu so žĺtkami, pridáme múku, maslo, cukor, prášok do pečiva a vypracujeme cesto. Cesto by malo byť hladké ale tuhé. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky aspoň na 30 minút.

  • Na plnku si v jednej mise zmiešame sypké suroviny, v druhej zmiešame mlieko s roztopeným maslom a citrónovou kôrou. Tekutú zmes pomaly vmiešame do sypkej zmesi pomocou mixéra.

  • Z bielok si vyšľaháme sneh so štipkou soli a ten zľahka vmiešame do pripravenej zmesi.

  • Odpočinuté cesto rozdelíme na 2 časti, každú vyvaľkáme na veľkosť plechu (30x25).

  • Plech vymastíme, vložíme prvú polovicu vyvaľkaného cesta, rovnomerne navrstvíme makovú plnku, zarovnáme a prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom. Vrchné cesto popicháme vidličkou.

  • Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 10 minút, potom teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ešte približne 15 minút.

  • Po upečení necháme koláč vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

  • Dobrú chuť!