Sezóna medvedieho cesnaku, ktorý v posledných rokoch zažíva svoj boom, už čoskoro začne. 

Šťavnaté zelené listy pripomínajúce tie konvalinkové, ale prenikavo voňajúce po cesnaku, nájdete najčastejšie v lužných lesoch, okolo potokov a na tienistých vlhkých miestach.

Vypravte sa na ne a pripravte si z nich niektorú z populárnych pochúťok, na ktoré vám prinášame recept. Pesto z medvedieho cesnaku aj špenát sú vynikajúce!

Poznáte medvedí cesnak? Jarnú bylinu plnú vitamínov, enzýmov, aminokyselín, minerálov a účinných silíc, to všetko zabalené do šťavnato zelených listov, z ktorých si môžete zmixovať vynikajúce pesto, pripraviť skvelý špenát, pridať ich do šalátu alebo do smoothies, nasekať pod mäso alebo len tak na kraj čerstvého chleba s maslom.

Nielen že si na ňom pochutnáte, ale pomôže vám aj pri respiračných chorobách – mierni prejavy prechladnutia, chrípky, angíny a ďalších mnohých neduhov.

[the_ad id=“1915″]

Účinné látky v cesnaku medvedím tiež napríklad regulujú činnosť žalúdka, podporujú trávenie, urýchľujú hojenie rán a vredov, upokojujú kŕče hladkého svalstva a ničia črevné parazity.

Kde rastie medvedí cesnak, ako ho poznáte a kedy ho zbierať

Cesnak medvedí (Allium ursinum) rastie vo vlhkých a humóznych lužných lesoch. Listy cesnaku začínajú vyrážať zo zeme už koncom februára a sú vhodné na zber len do doby, než začne kvitnúť nenápadnými bielymi kvietkami.

Počas kvitnutia sa potom jeho liečivá sila vytráca. Svojimi listami trochu pripomína konvalinku, ale určite si ho s ňou nepomýlite, pretože tá vôňa je úplne iná.

[the_ad id=“1915″]

Cesnaková aróma je nezameniteľná, môže za ňu látka alliin, obsiahnutá v listoch a cibuľkách. Ten nájdeme v neporušených listoch.

Až narušením bunkovej štruktúry sa uvoľní zvláštny enzým, ktorý dokáže neaktívny alliin premeniť na allicín. A práve ten medvediemu cesnaku prepožičiava nielen jeho charakteristickú vôňu, ale hlavne silne ozdravné pôsobenie na organizmus.

Bylinka nabitá zdravím

[the_ad id=“1915″]

Čo sa týka obsahu vitamínu C, je medvedí cesnak hrdým šampiónom. Zatiaľ čo napríklad 100 g obyčajného jablka ukrýva iba 4 mg, v cesnaku ho nájdete v množstve 150 mg na 100 g.

Z ďalších dôležitých látok môžeme spomenúť

  • vitamíny A, B1, B2
  • minerály germánium, draslík, horčík , selén, zinok , železo
  • alicín

[the_ad id=“1915″]

Okrem už uvedeného tiež medvedí cesnak:

  • ničí stafylokoky (aj odolného zlatého) a streptokoky
  • zabíja prvoky trichomóny – častú príčinu ženských vaginálnych ochorení
  • likviduje kandidu, mykózy a plesne
  • hojí rany
  • pôsobí ako prevencia oparov
  • znižuje krvný tlak
  • pomáha pri hnačke a zápche (aj chronickej)

[the_ad id=“1915″]

Nebojte sa teda lístky cesnaku krájať, kosiť, mixovať a inak spracovávať, vyrobíte si pre váš organizmus metlu, ktoré vymetie všetky neduhy z tela von. A navyše je to ukrutne dobré.

2 najobľúbenejšie recepty z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku

  • 150 g medvedieho cesnaku
  •  5 g soli
  • 100ml olivového oleja
  • hrsť vlašských orechov alebo sezamových semienok

[the_ad id=“1915″]

Postup:

Umyté listy rozmixujte s olejom, pridajte soľ, orechy či semienka a ešte chvíľu mixujte. V pohári s povrchom pesta zaliatym olejom vám vydrží týždeň, pokiaľ ho však skôr nezjete.

Náš tip:

Pokiaľ vám nejaké listy zostanú, vložte ich do vody ako kvet do vázy, v chladničke vám vydržia čerstvé až tri dni.

[the_ad id=“1915″]

Špenát z medvedieho cesnaku

  • 500g cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 cibule
  • 1 lyžica oleja
  • soľ
  • voda

[the_ad id=“1915″]

Postup:

Cesnakové listy umyte a nasekajte nadrobno, spolu s pokrájanou cibuľkou a soľou zalejte vodou a nechajte dusiť pod pokrievkou 15 minút.

[the_ad id=“1915″]

Potom zmes zahustite vajíčkom a pridajte olej. Pokrm môžete posypať sezamovým semienkom. Podávajte so zemiakmi, kuskusom alebo inou obľúbenou prílohou.

Pozrite si tiež:

[the_ad id=“7498″]

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!