Kôpor môžete skladovať buď zmrazený alebo sušený. Mrazený lepšie uchová svoju chuť a vôňu, ako aj nutričné ​​hodnoty.

Reklamy

Ale najlepší spôsob, ako uchovať kôpor, je vo forme tejto všestrannej pasty, ktorú možno použiť mnohými rôznymi spôsobmi.

Pridávam ho do cestovín, k mäsu, do šalátov či polievok. Úžasne obohatí chuť jedál kôprovou príchuťou, ale aj s inými prísadami.

Kôprová pasta na zimu

Ingrediencie:

  • Kôpor – 400 g (vrátane stoniek)
  • Vlašské orechy – 80 g
  • Cesnak – 4-5 strúčikov (mám veľké strúčiky)
  • Kôra z 1 citróna
  • Šťava z 1 citróna
  • Cukor – 1 lyžička
  • Soľ – 1,5 lyžičky
  • Slnečnicový olej – 150-180 ml.
  • Zaváracie poháre 0,4 l – 2 ks

Príprava:

1. Nasekajte kôpor spolu so stonkami a vložte ho do misky mixéra.

2. Pridajte cesnak, kôru a šťavu z jedného citróna.

3. Vlašské orechy zalejte vriacou vodou, nechajte 5 minút odstáť a potom ich opečte na suchej panvici do zlatista.

4. Pražené orechy mierne ochlaďte a vložte do mixéra.

5. Pridajte cukor, soľ, olej a rozdrvte na homogénnu hmotu.

6. Hotovú pastu preložte do suchých, čistých pohárov, zatvorte viečkom a uložte do chladničky alebo pivnice.

V tejto forme môže byť pasta skladovaná až dva mesiace. Pre dlhšie skladovanie vložte pastu do sáčkov a poháre zmrazte alebo pasterizujte.

Takýto pohár je ideálna na rýchlu večeru použitím s cestovinami alebo zemiakmi! Stačí zmiešať s teplými cestovinami a máme chutnú večeru bez varenia. Oveľa lepšie ako pesto!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!