Jedno z najobľúbenejších sladkých domácich koláčikov – mäkučké šišky s džemom!

Publikované: 18 augusta 2023Prečítané: 494Značky: , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Jedno z najobľúbenejších sladkých domácich koláčikov – mäkučké šišky s džemom!

Šišky nám doma pripomínajú detstvo a čas strávený u starej mamy, o to viac ich zbožňujeme!

RECEPT

Jedno z najobľúbenejších sladkých domácich koláčikov - mäkučké šišky s džemom!

Šišky nám doma pripomínajú detstvo a čas strávený u starej mamy, o to viac ich zbožňujeme!

INGREDIENCIE

  • 500g hladká múka

  • 250ml mlieko

  • 4PL práškový cukor

  • 4PL rum

  • 4PL olej

  • 1 droždie (42g)

  • 1 vajce

  • 3 žĺtky

  • 1 vanilínový cukor

  • štipka soli

  • citrónová kôra

  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Pripravíme si kvások. Do 1dcl vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a štipku múky. Necháme postáť, kým nám kvások narastie dvojnásobne.

  • Do misy dáme zvyšok mlieka, vajce, žĺtka, cukor a pridáme kvások. Vymiešame a pridáme olej s rumom.

  • Nakoniec pridáme múku, štipku soli a citrónovú kôru. Vymiesime si vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme cca hodinu vykysnúť na teplom mieste.

  • Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 1 cm a pomúčeným pohárom si vykrojíme malé kolieska, do vykrojených koliesok vytlačíme hlboké jamky a následne šišky necháme zakryté 20 minút podkysnúť.

  • Podkysnuté vyprážame v horúcom oleji z oboch strán do zlatista. Do oleja sa kladú jamkou nadol, aby pri vyprážaní pekne zostala.

  • Upečené vykladáme na kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.

  • Hotové šišky posypeme práškovým cukrom a do jamiek dáme džem.

  • Dobrú chuť!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!