Zemiakové šupky sú neželaným odpadom, ktorý najčastejšie končí v koši. U svokry sme ich vždy dali do papierového vrecka a odniesli dolu do pivnice.

Reklamy

Halušky, pyré, knedle, palacinky a rajnice sú známe a obľúbené  jedlá pripravované zo zemiakov. Hovorí sa, že zemiak je kráľom zeleniny. V tomto prísloví je zrnko pravdy, keďže Slováci patria medzi desať krajín s najvyššou spotrebou zemiakov na obyvateľa.

Zemiaky sú jedna z mála zeleniny, ktorá sa môže konzumovať až po tepelnej úprave. Surové zemiaky sú nestráviteľné a bez chuti. Pred vyprážaním alebo varením ich musíte olúpať, kde zvyčajne vzniká odpad.

To je chyba, pretože sa z nej dá pripraviť fantastické domáce hnojivo pre rastliny.

Ako využiť zemiakové šupky?

Zemiaky sú bohaté na cenné živiny, ako je vitamín A, C, vitamíny skupiny B, horčík, draslík, fosfor, vápnik, železo, sodík a zinok.

Dôležité je, že tieto zložky sa nachádzajú aj v zemiakových šupkách, ktoré najčastejšie končia v koši. Správame sa k nim ako k nepotrebnému odpadu, čo je škoda, pretože sa z nich dá pripraviť geniálne hnojivo pre rastliny.

Tento nápad mi ukázala moja svokra, ktorá všetky šupky pozbiera a následne odnesie do pivnice. Vďaka nízkej teplote šupky nehnijú a zachovajú si všetky cenné zložky.

Po nazbieraní 0,5 kg šupiek z nich pripraví hnojivo, ktorým možno vyživiť maliny, ríbezle, egreše, jahody alebo črepníkové rastliny ako paprade či vres.

Príprava hnojiva je veľmi jednoduchá. Do veľkej nádoby vložte 0,5 kg šupiek. Zalejte ich 5 litrami vriacej vody. Nechajte vychladnúť a potom z tekutiny odstráňte všetky plávajúce šupky.

Toto hnojivo sa vám bude hodiť v nadchádzajúcej sezóne. Použite ho raz za 3-4 týždne a kríky budú plné ovocia. Po použití tohto hnojiva zbieram viac malín ako kedykoľvek predtým.

Nielen šupky. Ako používať zemiakovú vodu?

Zemiaky sú lahodné, zdravé a sýte jedlo s extrémne nízkym glykemickým indexom. Môžu ich konzumovať aj ľudia, ktorí bojujú s cukrovkou.

Toto jedlo sa často objavuje na našich stoloch. Málokto vie, ale voda po uvarení zemiakov je výborným hnojivom pre záhradné rastliny.

Prevarená voda obsahuje horčík, draslík, fosfor a železo. Sú to zložky, ktoré sú potrebné pre správny rast rastliny. Toto hnojivo nevyžaduje žiadnu prípravu.

Rastliny zalievajte vychladenou vodou raz za 2-3 týždne a za krátky čas si všimnete, že sa na nich začínajú vytvárať prvé púčiky.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!