Kapor, zemiakový šalát a rozprávky. Vianočná klasika, ktorá nikdy neomrzí. Najkrajšie sviatky roka však majú oveľa viac podôb. Stačí nazrieť za dvere domácnosti v jednotlivých regiónoch. Čím sa líšia Vianoce na západe, strede a východe? Možno budete prekvapení, koľko čarovných detailov by ste objavili.

Reklamy

Na Slovensku sa na Vianoce – sviatky narodenia Ježiška, pripravujeme už od začiatku decembra. Toto obdobie sa nazýva Advent. Práve v tomto období sa častejšie stretávame v kostole, kupujeme alebo vyrábame darčeky pre svojich blízkych a zdobíme si svoje príbytky vianočnými dekoráciami a ozdobami. Určite nám už stôl zdobí adventný veniec so 4 sviečkami, ktoré symbolizujú počet adventných nedieľ.

Vianoce začíname sláviť 24. decembra. Najväčší sviatok Vianoc je však až 25. decembra – 1. sviatok vianočný – deň narodenia Ježiša Krista. Na Štedrý deň sa zvykne dodržiavať pôst, ktorí sa končí o polnoci. Perníčky či iné sladké dobrôtky sú už nachystané niekoľko dní dopredu. Jedlá sa naprieč Slovenskom líšia podľa zvykov. Spravidla však na štedrovečernom stole nesmie chýbať med, oblátky, kapustnica, ryba, zemiakový šalát, koláče, opekance, ovocie či cesnak.

Po večeri sa spievajú koledy, rozbaľujú darčeky a mnoho ľudí sa taktiež zúčastňuje polnočnej omše, aby oslávili narodenie Ježiška.

Klasiku uprednostňujú  najmä na západe

Tradície na západnom Slovensku sa rozhodne nedajú vtesnať do jednej vety. V dnešnej, modernej spoločnosti má každá domácnosť svoje pravidlá. Aj napriek tomu platí, že na štedrovečernom stole by nemala chýbať chutná polievka. Môže to byť kapustnica, šošovicová či dokonca hríbová polievka. Za ňou nasleduje ryba pripravená na rôzne spôsoby. Najčastejšie vyprážaný, prípadne pečený kapor so zemiakovým šalátom. 

Čaro vianočného večera dotvárajú špeciálne zvyky. Hlava rodiny zvyčajne uloží pod obrus peniaze alebo šupiny z kapra, aby bol nasledujúci rok štedrý. Samozrejme, nemôže chýbať ani rozkrajovanie jabĺčka a oblátka s medom alebo cesnakom. Zvykom je tiež nechať kúsky jedla a omrvinky na stole do druhého dňa, určené sú pre neznámych pocestných. A aby bola rodine dopriata hojnosť aj v ďalšom roku, z poverčivosti sa hádzali do kútov miestnosti orechy. 

Na Vianoce nemôžu chýbať ani koláčiky, asi najtradičnejší je štedrák. Chutný a mimoriadne sýty koláč so štyrmi rôznymi plnkami (lekvárom, makom, orechami a tvarohom) je typický pre viaceré slovenské regióny.

Rozmanitosť severných a južných častí

Výraznú rozmanitosť vo sviatočných zvykoch badať aj v celej strednej časti našej krajiny. Pohľad na štedrovečerné menu v severných a južných častiach sa ale výrazne líši. Slávnostná večera sa takmer všade začína modlitbou či prípitkom, potom servírovaním oblátky s medom a makových opekancov. Rovnako nemôže chýbať rozkrajovanie jabĺčka a súčasťou stola sú peniaze či obilniny. Dôvod je prostý – aby bol aj nasledujúci rok čo najviac štedrý.

Mnohé rodiny majú stále zaužívané uväzovanie nôh stola, aby bola rodina aj naďalej súdržná. Tí skôr narodení si zase môžu pamätať vidiecky zvyk, keď gazdovia podávali dobytku kúsok oblátky s cesnakom, aby sa im vyhýbali choroby.

No a večera? Kým v južných častiach nemôže chýbať rybacia polievka (halászlé), na severe si nevedia predstaviť Vianoce bez chutnej kapustnice s hubami. Severné regióny Slovenska stále dodržiavajú dlhoročnú tradíciu a počas celého dňa nejedia nič mäsité. Zaujímavosťou je, že kapra nahrádzajú v niektorých kútoch netypické pokrmy. Môže to byť pečený pstruh, losos, či dokonca vianočné rezne alebo kačka. V tomto prípade do bodky platí – iný kraj, iný mrav.       

Mnohé rodiny nezabúdajú tiež na pocestných a tých, ktorí ich počas roka opustili. Pri štedrovečernom stole je preto pripravené o jedno miesto navyše aj s celým prestieraním.

Na východe nesmú chýbať pirohy

Štedrovečerný stôl na východe krajiny je jedným z najbohatších. Základ je v podstate totožný ako v prípade ďalších kútov Slovenska. Najvýraznejší rozdiel je v tom, že do vianočného menu sú zaradené pirohy plnené zemiakmi, bryndzou či syrom. Na začiatku večere sa môže zjesť kúsok chleba so soľou, naopak ako posledné sa po rybe podávajú lokše s makom alebo takzvané bobáľky. Slávnostnú atmosféru pri stole podčiarkujú aj najkrajšie vianočné koledy, ktoré si rodiny spievali.

V najtradičnejších kútoch východného Slovenska sa počas 24. decembra stále dodržiava zvyk vinšovania radostných sviatkov, pričom sa začína už ráno a chodí sa od domu k domu. Pri večeri zase platí, že od stola sa neodchádza, ba dokonca rodina pri ňom zotrváva čo najdlhšie, aby si vychutnali čarovnú atmosféru sviatkov. Jediný, kto sa môže od stola vzdialiť, je domáca pani.

Zaujímavosťou je starý zvyk umývania sa vo vode s mincami, aby bola rodina po celý rok zdravá. Počas nasledujúcich sviatočných dní sa necháva štedrovečerný stôl stále vyzdobený. Jeho neodmysliteľnou súčasťou je sviečka. Hovorí sa, že ak jej plameň horí rovno, rodina bude po celý rok zdravá. 

Poznáte najznámejšie vianočné povery?

  • Až do večera sa udržiaval pôst a čarovaním sa veštilo, čo sa týkalo zdravia, úspechov, budúcej úrody i osobného života
  • Cudzia žena nesmela vstúpiť do domu, pretože by to znamenalo nešťastie. Zlým znamením bolo tiež, ak bolo potrebné si niečo požičať.
  • Pôst sa ukončil, keď sa na oblohe objavila prvá hviezda
  • Ľudia sa snažili práve v tento deň kontrolovať svoje správanie a konanie, pretože verili, že ako tento deň prežijú, tak budú žiť a robiť celý nasledujúci rok.
  • V tento deň sa nesmela zavesiť opraná bielizeň. Verilo sa totiž, že ten, komu patrí, čoskoro umrie.
  • Ak mala gazdiná sliepky, nesmela počas štedrovečernej večere obsluhovať, aby sliepky nevstávali z nevysedených vajec.
  • Magická moc sa pripisovala práve vianočnému pečivu. Často z upečeného pečiva dávali aj sliepkam, aby dobre znášali vajcia.
  • Večer pred Štedrým dňom sa k posteli pokladal orech. Po prebudení sa rozlúskol a zjedol. Po celý rok sa vďaka tomu mali domu vyhýbať blchy, ploštice, komáre a kliešte.
  • Okrem chlebov, posúchov a opekancov sa na Vianoce piekli aj koláče z kysnutého cesta. Dostatok napečeného pečiva malo byť predzvesťou hojnej úrody v nasledujúcom roku. Na štedrý večer sa mal každý najesť do sýta.

Aké majú tradície a zvyky naši čitatelia?

Pani Helena, Turzovka:

Bez tradícií si neviem predstaviť Vianoce. Čo nesmie chýbať? Na Štedrý večer – tradične najskôr pod stôl malý košík s úrodou zo záhrady(mrkva, zemiaky, petržlen, cesnak, cibuľa, obilie …) pod obrus peniažky, na stole sviečka, oblátky s medom, … Po štedrej večeri – dievča pozbiera omrvinky zo stola a vynesie ich von a počúva odkiaľ pes zašteká (odtiaľ príde frajer). A potom prichádza ten najkrajší zvyk – chodíme susedom spievať vianočné koledy popod okná. A potom už len dobehnúť na Polnočnú.“

Pani Viktória, Južné Slovensko:

„U nás kapustnica, ryba, zemiakový šalát. To všetko pripravíme spolu pri vianočných pesničkách. Poobede začíname zdobiť stromček pri vianočných filmoch. Okolo 18-tej máme večeru, ochutnávame všetky koláčiky ktoré sme upiekli. Jeden tanier mame na stole vždy na vyše pre Ježiška. Potom si sadneme ku stromčeku, rozbalíme darčeky, po večeri sa zídeme cela rodina u starých rodičov a pozrieme si spolu Popolušku.“

Pani Katarína, Trenčiansky kraj:

„U nás sa začína vianočným vinšom keď manžel zaklope na dvere a vinšuje, v rukách má misu s ovocím. Svätená voda s ktorou dá požehnanie. Modlitba, oblátka s medom samozrejme peniažky pod obrusom. Tradične kapustnica, ryba zo šalátom. Snažili sme sa skombinovať zvyky nakoľko u nás doma vzdy otec požehnal rodinu svätennou vodou. Pomodlili sme sa. Oblatka s medom. Jedli sme kapustnicu, fazuľovú polievku s maslom, ryba, šalát a vždy sme si museli dať z každého ovocia. Išla som prasknúť. Vždy od stola odchádza iba jeden ktorý nakladá.“

Pani Ivana:

„U nás sa začína modlitbou, oblátky s medom a cesnakom, prekrojíme jabĺčka, makové bobanky, hádžem orechy do kútov, kapustnica, ryba, šalát, darčeky.“

Nech už vianočné sviatky slávite akokoľvek, zabudnite na starosti všedných dní v kruhu svojich blízkych a čarovnej atmosfére Vianoc.

         

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Foto: pixabay.com