Ovocie a zelenina sú veľmi zdravé, no na to, aby ste z nich načerpali dostatok všetkých vitamínov, je načase ich jesť správne. To znamená, že niektoré z nich by ste rozhodne mali konzumovať so šupkou.

Reklamy

Väčšina ľudí ovocie či zeleninu nielen poctivo vyumýva, ale aj ošúpe. No po správnosti by ste pri niektorých z nich mali vynechať druhú časť. Hoci možno nebude ovocie a zelenina so šupkou také chutné, bude pre vás zdravšie, pretože práve v šupkách sa skrýva množstvo cenných vitamínov.

No keď ju dáte dole, tak sa o ne pripravujete. Prinášame vám preto niekoľko tipov, ktoré ovocie či zeleninu môžete konzumovať aj so šupkou. Pravdaže, len vtedy, keď ich poriadne vyumývate či vyvaríte.

Ako uviedla odborníčka Lea Baschová pre portál Livestrong, šupky z ovocia či zeleniny obsahujú nielen cenné živiny, ale zároveň prispievajú k zníženiu potravinového odpadu.

Môžu byť však ošetrené pesticídmi a niektoré šupky sú aj ťažko stráviteľné. Preto je podľa nej vhodné nakupovať organické potraviny a držať sa niekoľkých zásad. Toto sú rady, ako využijete šupky čo najlepšie.

Banány

Horká kôra banánov nie je najchutnejšia, no je veľmi zdravá. Napríklad luteín je silný antioxidant, ktorý prospieva zdraviu očí. Takisto obsahuje sérotonín, ktorý dokáže zlepšiť vašu náladu.

Všetko, čo potrebujete urobiť, je pritom pridať malé množstvo šupky do smoothie alebo chvíľu uvariť, opražiť alebo opiecť v rúre a v usušenej podobe použiť ako čaj.

Uhorka

Našťastie, táto zelenina býva často konzumovaná aj so šupkou, a to hlavne v prípade, že sa pokrája na krúžky. Práve koža je zodpovedná za to, že zdravotné účinky uhorky sa spájajú s pleťou.

Zemiaky

Vláknina, železo, vitamín C a vitamíny skupiny B sú tými najdôležitejšími dôvodmi, aby ste zemiaky odteraz varili v šupke.

Kiwi

Určite veľmi dobre viete, aké ťažké je zbaviť sa „chlpatej“ kože na kiwi. Možno je to preto, že by sa malo so šupkou, ktorá je jedlá, konzumovať. Tá je totiž antioxidantom a obsahuje aj vitamín C.

Mrkva

Zrejme aj vy patríte k tým ľuďom, ktorí sa vždy mordujú so šúpaním mrkvy, no pritom to robíte úplne zbytočne. Mrkvu stačí len poriadne vyumývať, odrezať konce a to je všetko.

Väčšina živín, karotén i antioxidanty sa totiž nachádzajú tesne pod kožou.

Citrusy

Šupka z nich obsahuje veľa vitamínu C, ale aj vitamín B6, vápnik, horčík, draslík či protizápalové flavonoidy. Šupku z nich ale treba konzumovať len v nastrúhanej podobe, napríklad ako súčasť dresingu v šaláte.

A keď napríklad šúpete pomaranč, snažte sa ponechať čo najviac bielej časti, ktorá sa nachádza medzi ovocím a šupkou.

Cibuľa

Priesvitná koža na cibuli nevyzerá príliš lákavo, a tak ju všetci poctivo odstraňujú. Obsahuje však látku quercetín, ktorá má silné antioxidačné účinky, a preto by ste túto časť cibule mohli nechať aspoň vyvariť v polievke.

Túto látku obsahuje aj šupka jabĺk, ktoré však väčšina ľudí konzumuje v celosti.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Fotografie: freepik.com