Chráni pred rakovinou a podporuje činnosť srdca. Pridajte si štipku tohto korenia do kávy
Zdieľať článok na socialných sieťach
Káva, či už čierna alebo s cukrom, mliekom alebo smotanou, je obľúbeným nápojom mnohých. Najčastejšie siahame po klasickej verzii, no zaujímavé sú najmä kombinácie tohto čierneho nápoja s korením.
Z nich je pozoruhodná najmä káva ochutená škoricou alebo zázvorom, ktoré sú prírodnými stimulantmi metabolizmu. Skutočným objavom však môže byť aj káva s príchuťou kardamónu.
Káva ochutená kardamónom je nápoj s jedinečnou chuťou a vôňou, ktorý má aj mnohé zdravotné benefity. Kardamón je korenie, ktoré sa v prírodnej medicíne používa už po stáročia.
Má mnoho liečivých vlastností, ktoré môžu naše telo podporovať proti rôznym chorobám.
Káva s kardamónom - čomu pomáha?
Kardamón, najmä v kombinácii s kávou, pôsobí povznášajúco a zlepšuje náladu. Zvyšuje vylučovanie endorfínov, takzvaných hormónov šťastia, ktoré zmierňujú stres a depresiu.
Kardamóm môže tiež zlepšiť pamäť, koncentráciu a kognitívne schopnosti podporou fungovania nervového systému.
Okrem zníženia krvného tlaku a zlepšenia krvného obehu má korenie protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti a môže pomôcť pri prevencii a liečbe cukrovky znížením hladiny cukru v krvi a zlepšením citlivosti na inzulín.
Kardamón má vlastnosti regulujúce činnosť čriev, zabraňuje nadúvaniu, poruchám trávenia, zápche či páleniu záhy. Uvoľňuje tiež hladké svaly žalúdka a čriev, čo uľahčuje tok potravy.
Toto korenie navyše pomáha redukovať tuk – zrýchľuje metabolizmus a spaľovanie kalórií a zabraňuje ukladaniu tuku najmä v oblasti brucha.
Na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre investigatívnu patológiu Dr. Patricia Mendonca z Florida A&M University v Tallahassee poukázala na to, že kardamomín prítomný v korení má veľký potenciál ako protirakovinové činidlo, ktoré možno použiť na prevenciu trojnásobne negatívnej rakoviny prsníka alebo v kombinácii s existujúcimi liekmi.
Ako vysvetlil výskumník, kardamomín je prírodná rastlinná zlúčenina, ktorá vykazuje terapeutický potenciál pri zápaloch, kardiovaskulárnych ochoreniach a rakovine hrubého čreva, prostaty a prsníka.
Ako pripraviť kávu s kardamónom?
Príprava kardamónovej kávy je mimoriadne jednoduchá a rýchla. Do nálevu treba pridať mleté semiačka kardamónu a množstvo korenia upraviť podľa vlastnej chuti a preferencie.
Vo všeobecnosti stačí jedna čajová lyžička kardamónu na šálku kávy. Do nápoja je možné pridať ďalšie ingrediencie: škoricu, klinčeky, zázvor alebo vanilku pre zvýraznenie jej chuti a vlastností.
Treba však pripomenúť, že kardamónová káva nie je náhradou farmakologickej liečby a nemala by sa konzumovať v nadmernom množstve.
Neodporúča sa piť viac ako tri šálky kávy s kardamónom denne, pretože tento nápoj môže spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, medzi ktoré patrí nespavosť, nervozita či zrýchlený tep.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!