Najväčší mýtus o MRKVE, kvôli ktorému ju mnohí prestali pravidelne konzumovať! Uverili ste mu aj vy?

Publikované: 21 novembra 2024Prečítané: 109Značky: , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Nenápadná mrkva je veľmi zdravá a často podceňovaná zelenina. Priaznivo pôsobí na zrak a stav pokožky. Je skvelým zdrojom betakaroténu a ďalších antioxidantov. 

Obsahuje tiež veľa draslíka, vápnika a horčíka. Samozrejme, pri nadmernej konzumácii škodí, ale to platí pre všetky produkty. Mnoho ľudí sa však úplne zbytočne konzumácie mrkvy vzdáva.

Toto je najväčší mýtus o mrkve

Mrkva je obľúbeným doplnkom do polievok a šalátov. Môžete ju jesť surovú alebo po tepelnej úprave. Pečená je zdravšou alternatívou hranoliek a mrkvový koláč je skutočnou poéziou chuti.

Takže, ako vidíte, táto zelenina nie je ani nudná, ani nevkusná. Všetko závisí od našej kreativity. Je však potrebné pripomenúť niekoľko dôležitých otázok.

Mnoho ľudí sa zbytočne vyhýba alebo úplne vzdáva varenej mrkvy pre jej glykemický index. Z nejakého dôvodu existuje názor, že je vysoký. Medzitým je to nezmysel. GI varenej mrkvy nakrájanej na kocky je 50, čo ju radí do kategórie stredného glykemického indexu. Keď sa uvarí vcelku, má len GI 33, čo je málo.

A čo viac, konzumácia varenej mrkvy s tukom alebo inej zeleniny s vlákninou ešte viac znižuje glykemický index jedla. To znamená, že ho môžu bezpečne užívať diabetici a ľudia s inzulínovou rezistenciou.

Konzumácia varenej mrkvy nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny glukózy v krvi a nemusíte sa báť, že by ste po jej zjedení dostali záchvaty hladu.

Kto nemôže jesť mrkvu?

Mrkva je zdravá, no nie každý by ju mal jesť. V niektorých prípadoch musíte túto zeleninu obmedziť alebo sa jej úplne vzdať. Stojí za to pripomenúť, že nadmerná konzumácia mrkvy môže mať za následok predávkovanie vitamínom A.

Najmä ak jeme aj veľa vajec a pečene. Na to si musia dávať pozor najmä tehotné ženy. Alergia na tento produkt je tiež kontraindikáciou konzumácie mrkvy.

Je potrebné si uvedomiť, že mrkva môže byť škodlivá aj pre ľudí, ktorí ju teoreticky môžu jesť. Riziko nastáva, keď jeme neumytú zeleninu. Aj keď vyzerá pekne a sviežo, na jeho povrchu sa môžu nachádzať rôzne druhy kontaminantov, baktérií či zvyškov prípravkov na ochranu rastlín.

Opatrní by ste mali byť aj pri kúpe mrkvy balenej vo fólii. Často výrobca dbá na to, aby bola vypraná a vhodná na okamžitú spotrebu. Odborníci však varujú, aby ste ju dôkladne opláchli.

Najlepšie je nakupovať vo veľkom. Zelenina uzavretá vo fólii nedokáže odstrániť vlhkosť, preto rýchlo hnije. Niekedy ešte nie je vidieť, že sa tento proces začal. Konzumácia takejto mrkvy môže viesť k žalúdočným ťažkostiam.

Navyše anaeróbne a vlhké podmienky vytvorené tesným fóliovým balením uľahčujú rýchle množenie fekálnych baktérií a salmonely.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!