Vodu z uhoriek nikdy NEVYLIEVAJ, hovorievala moja starká. Až teraz som prišla na to, aký je to poklad

Publikované: 20 novembra 2024Prečítané: 114Značky: , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Nakladané uhorky sú stálym a obľúbeným prvkom našej stravy. Sú chutné a zdravé, používajú sa do polievok, šalátov, ale aj ako prídavok do jedál. Čo však s vodou, ktorá ostane vo fľaši?

Nemenej zdravá je aj soľanka vznikajúca pri kvasení, ktorá veľmi často jednoducho končí v dreze.

A to je veľká chyba, pretože zaplavuje nakladané uhorky vlastnosťami, ktoré môžu byť zdraviu prospešné. Tu sú niektoré z nich:

Aké sú zdravotné výhody uhorkovej vody?

Probiotikum

Fermentačný proces nakladaných uhoriek prebieha za účasti mliečnych baktérií. Tieto baktérie sú prospešné pre črevá a môžu pomôcť udržať zdravú bakteriálnu flóru.

Elektrolyty

Slaná voda je bohatá na elektrolyty, pomáha hydratovať organizmus najmä po fyzickom výkone. Po intenzívnom tréningu pomôže predchádzať svalovým kŕčom u športovcov, u žien uvoľní kŕče pri menštruácii. Pitie pred cvičením umožňuje zvýšiť potenie a tým zlepšiť termoreguláciu.

Minerálne zložky

Soľanka obsahuje minerály ako sodík, draslík a vápnik, ktoré sú dôležité pre fungovanie organizmu.

Podpora tráviaceho systému

Probiotiká a enzýmy v náleve z nakladaných uhoriek môžu pomôcť pri trávení a zlepšiť zdravie čriev. Nálev tiež zmierňuje príznaky tráviacich ťažkostí a pálenia záhy. Vďaka svojim miernym laxatívnym vlastnostiam môže pomôcť pri zápche.

Pomoc v boji proti patogénom a parazitom

Uhorková voda môže podporiť telo v boji proti patogénom a črevným parazitom.

Vitamín C a B

Nakladané uhorky a nálev obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vitamínov B.

Ako používať uhorkový nálev

Nálev z nakladaných uhoriek sa dá použiť na rôzne spôsoby. Tu je niekoľko nápadov na jeho použitie:

Na pitie: Pre mnohých ľudí je kyslá uhorka jednoduchým doplnkom bohatým na elektrolyty, ktorý pomáha udržiavať telo hydratované.

Domáci liek na pálenie záhy: Pitie malého množstva kyslej uhorky môže pomôcť zmierniť pálenie záhy.

Opica: Tradične sa v niektorých kultúrach pije kyslá uhorka po požití alkoholu ako liek na opicu.

Pre nápoje: Môžete experimentovať pridaním nálevu do rôznych koktailov, aby ste získali zaujímavú chuť.

Do šalátov: Pre lepšiu chuť môžete pridať do šalátov.

Na marinádu: Nálev z nakladaných uhoriek je ideálny na marinovanie inej zeleniny, mäsa alebo rýb.

Do polievok: Pridávajte do polievok nielen uhorkové, ale aj polievky ako kyslá polievka alebo boršč, aby mali hlbšiu chuť.

Nahraďte v receptoch vodu: V niektorých receptoch použite namiesto vody (napríklad na chlebové cesto) nálev z nakladaných uhoriek.

Na kysnutie: Soľanku možno použiť ako kvások pre iné fermentované produkty.

Ako kozmetika: Nálev z nakladaných uhoriek možno použiť ako pleťové tonikum.

V záhrade: Na hnojenie acidofilných rastlín môžete použiť soľanku zriedenú v pomere 1:10.

Kontraindikácie

Nálev z nakladaných uhoriek je multifunkčný a dá sa použiť na mnoho spôsobov. Pamätajte však, že ide, ako už názov napovedá, o soľný roztok. Preto ľudia s hypertenziou alebo chorými obličkami musia soľanku používať opatrne a dokonca sa jej vyhýbať.

Treba pamätať aj na to, že najlepšia bude domáca soľanka, ktorá bola len z vody a korenia a proces kvasenia bol prirodzený. Potom neobsahuje žiadne zbytočné prísady.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!