Na bravčovú masť a vyprážanie v nej boli zvyknuté celé generácie. Neskôr sa k nám začali dostávať informácie, že je to škodlivé, nezdravé, spôsobuje priberanie a zvyšuje cholesterol.

Reklamy

Rastlinné oleje boli zas prezentované ako zdravšia alternatíva, bohatá na dobré tuky prospešné nášmu zdraviu. Medzitým sa ukazuje, že bravčová masť je oveľa zdravšia ako to, čo používame každý deň.

Prečo je bravčová masť lepšia?

Propaganda proti tuku dospela do bodu absurdity. Boli sme bombardovaní len správnymi tvrdeniami o škodlivosti tukov a ich negatívnom vplyve na zdravie.

Medzitým, tuky potrebuje telo rovnako ako všetko ostatné. Príliš nízka hladina môže prispieť k rozvoju mnohých chorôb, ako je Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Výsledkom je, že už roky je naša strava prevažne nízkotučná a väčšina tukov je rastlinného pôvodu.

Bravčová masť pozostáva hlavne z nasýtených mastných kyselín, vrátane mononasýtenej kyseliny olejovej.

Celé roky nám bolo povedané, že nenasýtené tuky sú zdravšie ako nasýtené tuky. Ale najnovšie prierezové štúdie a štatistiky to nepotvrdili.

Testy

V posledných desaťročiach pribúdajú choroby spôsobené životným štýlom, rakovina, kardiovaskulárne choroby a iné. Zaujímavé je, že iba v krajinách, kde v strave zostáva tradičný tuk, teda bravčová masť, nezvyšuje sa výskyt ochorení (Gruzínsko, Moldavsko, Ukrajina, Kazachstan)

Teraz vedci tvrdia, že živočíšne tuky sú pre ľudí prirodzenejšie. Zloženie rastlinných olejov a proces ich výroby znižuje vstrebávanie potrebných živín.

Nasýtené mastné kyseliny sú nosičom energie a podobne ako vitamíny sú nevyhnutné pre život. Vďaka svojim stabilným chemickým vlastnostiam sú bezpečné a nevstupujú do nežiadúcich a škodlivých reakcií s inými bunkovými prvkami.

Ak zo stravy vylúčime prirodzené tuky, pripravíme sa o palivo pre srdce a obehový systém!

Bez dobrého tuku telo nedokáže vstrebať veľa vitamínov vrátane A, D, E a K a plnohodnotný tuk je potrebný pre správnu činnosť pečene, srdca, kože, imunitného systému a obehového systému.

Bravčová masť je tepelne stabilná, pri tepelnej úprave nepodlieha chemickým zmenám a neoxiduje ako rastlinné tuky, čím vznikajú voľné radikály a karcinogénne látky.

Bravčová masť nežltne kvôli jednoduchým väzbám medzi molekulami uhlíka.

Dvojité väzby sú nestabilné a ľahko oxidujú. Najlepšie to pochopíte na príklade masla. Podobne žltnú aj rastlinné oleje, ale často je to ťažké rozoznať podľa vzhľadu a vône. Rafinované oleje začnú meniť vôňu po veľmi dlhom čase, až keď už nie sú vhodné na použitie.

Prečo je živočíšny tuk vo forme bravčovej masti zdravší ako olej?

Živočíšne tuky sú bohaté na Omega-3 kyseliny, poskytujú vitamíny A, E, D, K, betakarotén a tiež minerály a enzýmy vrátane esenciálnych mastných kyselín. Obsahujú tiež antioxidanty. Živočíšne tuky hrajú hlavnú úlohu v ľudskom jedálničku už tisícročia a sú dôležitým produktom, ktorý by sme mali telu poskytnúť.

Za zmienku stojí, že jedna polievková lyžica podceňovanej bravčovej masti obsahuje:

  • nasýtené mastné kyseliny – 38 – 43 %:
  • kyselina palmitová – 25-28 %
  • kyselina stearová – 12-14 %
  • kyselina myristová – 1 %
  • mononenasýtené mastné kyseliny – 47-50%
  • kyselina olejová – 46-47 %
  • kyselina palmitolejová – 3 %
  • polynenasýtené mastné kyseliny:
  • kyselina linolová – 6-10%

The American Journal of Clinical Nutrition zverejnil správu založenú na štúdii 300 000 prípadov, ktorá jasne ukazuje, že nasýtené mastné kyseliny nespôsobujú srdcové ochorenia.

Nízkotučná strava spôsobuje zvýšenie triglyceridov, čo je rizikový faktor pre srdcové choroby (zdroj)

Mnoho štúdií ukázalo, že nízkotučná diéta neprináša žiadne výhody (zdroj)

Preto je bravčová masť jedným z najzdravších tukov na svete. V našej strave je oveľa prospešnejšia ako väčšina rastlinných olejov, ktoré používame. Treba však pripomenúť, že aj tu, rovnako ako v prípade rastlinných olejov, záleží na kvalite.

Zdieľajte s ostatnými!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!