Hotový POKLAD nájdete v škrupinách vlašských orechov! Okrem úžasných dekorácií vyrobených z nich prospejú aj ZDRAVIU!

Publikované: 22 septembra 2023Prečítané: 1894Značky: , , , , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Práve teraz je čas zberu a lúpania vlašských orechov. Ich šupky často končia v odpade, ale je to škoda, pretože majú mnoho benefitov nie len pre zdravie a krásu.

Okrem toho sú škrupiny aj úžasným materiálom na výrobu jesenných alebo vianočných prírodných dekorácií. Určite vyskúšajte aj tie!

Vlašské orechy sú plné cenných látok, preto by ste si ich na zimu mali nazbierať poriadnu zásobu. Zbierajte hlavne tie, ktoré samovoľne spadnú zo stromu, pretože tie sú správne vyzreté.

Zozbierané orechy treba vysušiť rozložené na podlahe na starých novinách. Aj vylúpané jadrá sa musia vysušiť, čo môžete robiť na vzduchu na suchom, čistom mieste, v rúre, sušičke či na kúrení, ak už ste zahájili vykurovaciu sezónu.

Vlašské orechy obsahujú veľa tuku, takže majú tendenciu rýchlo žltnúť. Po vylúpaní ich teda behom pár týždňov spotrebujte alebo ich uložte do chladničky. V mrazničke potom vydržia dobré až rok.

Orechy je možné zaradiť medzi superpotraviny. Na rozdiel od drahých plodov zo zahraničia vlašiaky rastú všade v celej republike a zásobáreň zdravia tak môžete mať v podstate zadarmo.

Podľa štúdií odďaľujú starnutie mozgu, pretože znižujú riziko kardiovaskulárnych a neurodegeneratívnych chorôb a znižujú oxidačný stres.

Pozitívne ovplyvňujú rozvoj detského mozgu, schopnosť učiť sa a zlepšujú pamäť. Navyše dokážu pozitívne ovplyvniť náladu.

Okrem toho znižujú hladinu zlého cholesterolu, obsahujú hromadu vitamínov a minerálov. Jedným z nich je vitamín E, ktorý má priamy vplyv na vzhľad pleti.

Liek na kašeľ

Očistite 12 škrupín z vlašských orechov od blata a ďalších nečistôt. Vylúpte ich a zalejte pol litrom vody. A teraz máte dve možnosti, ako odvar získať.

Jeden recept radí škrupiny 12 hodín vo vode lúhovať, až potom odvar priviesť do varu a päť minút povariť. Potom môžete odvar scediť a celý deň popíjať.

Druhý recept radí škrupiny variť na miernom plameni zhruba 30 minút. Potom nechajte chvíľu odstáť a sceďte.

Výsledkom oboch receptov je odvar tmavohnedej farby, ktorý lieči vlhký aj suchý kašeľ, podporuje odhleňovanie.

Najlepšie je piť ho teplý, niekoľko dní po sebe. Úľava od kašľa sa vraj ale dostavuje čoskoro.

Vybieli aj zuby

Výsledný odvar môžete použiť aj na čistenie zubov, dokáže zuby zbaviť povlaku, tie potom pôsobia oveľa belšie.

Doplní jód

Orechové škrupiny obsahujú veľa jódu, preto ten, kto trpí jeho nedostatkom, môže popíjať odvar.

Ten by ale mal byť silnejší ako v prípade čaju, na dva diely drvených škrupín pripadnú dva diely vody.

Škrupiny krátko povarte, sceďte a nechajte vychladnúť. Popíjajte pred každým jedlom.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!