S výskytom nežiaducich „škodcov“ v dome sa život stáva neznesiteľným. Ničia nábytok a oblečenie, kazia jedlo a strašia deti a zvieratá.

Reklamy

Niekedy sa objavia na neočakávaných miestach. Každý druh škodcu si vyžaduje individuálne spôsoby zneškodnenia. Je ťažké si ich zapamätať, ale keď sa nepozvaní hostia objavia doma, musíte konať rýchlo.

Tu nájdete jednoduché a efektívne spôsoby, ako sa škodcov efektívne a rýchlo zbaviť.

1. Myši

© depositphotos.com

Myši sú oveľa väčšie ako hmyz a nedokážu preliezť do bytu cez malé štrbiny. Preto, ak nájdete myš pod posteľou, musíte najprv zistiť, ako sa dostala dovnútra, a tento vstup uzavrieť . Môžete tiež nastaviť pasce, ktoré sa u vás usadili. Pozor, tieto zariadenia však môžu byť nebezpečné, ak sú v dome zvieratá alebo malé deti.

2. Mravce

© depositphotos.com

Mravce sú najbežnejšími škodcami v dome. Priplazili sa k nám, aby sa zhostili nášho jedlo. Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je zabezpečiť alebo vyhodiť akékoľvek nádoby so sladkosťami a častejšie vyhadzovať odpadky. Ak nemajú čo jesť, nezostanú dlho vo vašej kuchyni. Mravce tiež nenávidia detský púder. Posypte ho pozdĺž stien a to by ich malo zastaviť.

3. Muchy

© depositphotos.com

Azda najotravnejší hmyz v našej domácnosti. Ak začnete cítiť, že muchy sa stávajú súčasťou vašej rodiny, mali by ste si kúpiť sieť proti komárom. Je to zložitejšie, ak vám dizajn vašich okien nedáva príležitosť nainštalovať ho správne. Potom môžete použiť špeciálne pasce ako napriklad mucholapky, čo však nieje esteticky moc pekné, hlavne s pribúdajúcimi prilepenými muchami.

4. Pavúky

© depositphotos.com  

Ako viete, pavúky zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v poľnohospodárstve a ekosystéme planéty. Takže ak je to možné, nezabíjajte ich, ale namiesto toho sa ich pokúste prinútiť opustiť váš domov. Najjednoduchším a najefektívnejším spôsobom je neustále vysávať. K dispozícii je aj ľudový liek – do každej miestnosti vložte pár gaštanov. Veda túto metódu zatiaľ nepreskúmala, ale naši predkovia si všimli, že gaštany vystrašia pavúky.

5. Kliešte

© depositphotos.com  

Na rozdiel od predchádzajúcich škodcov predstavujú kliešte skutočnú hrozbu pre váš život. Ak bývate blízko lesa alebo parku, jedného dňa ich možno nájdete doma. Hneď ako sa to stane, preskúmajte seba, svojich rodinných príslušníkov a vaše zvieratá, ako aj vykonajte všetky potrebné lekárske testy. Na čistenie domu budete potrebovať chemikálie. Najlepšie je kontaktovať špecializovanú službu, ktorá vám môže pomôcť.

6. Chrobáky

© neznámy / imgur.com  

Chrobáky zvyčajne ľudia nachádzajú vo svojej kuchyni. Rovnako ako mravce sa plazia pri hľadaní ľahko dostupného jedla. Krok za krokom by ste si mali dôkladne vyčistiť kuchyňu. Odstráňte všetko z políc a utrite ich roztokom vody a bieleho vinného octu v pomere 1:1.

Chrobáky sú niekedy také malé, že ich nemožno vidieť voľným okom. Takže by ste mali vyhodiť všetky obilniny, pečivo a sladkosti, do ktorých by sa mohli dostať.

7. Mole

© shutterstock.com

Ak máte v šatníku kožuch, mali by ste sa pravdepodobne začať obávať vopred, pretože larvy mory sa radi kŕmia kožušinou a inými textíliami. Pokúste sa do skrinky nevkladať špinavé oblečenie, pretože mole priťahuje zápach potu.

Pre lepší účinok vezmite levanduľu, bobkové listy, klinčeky, rozmarín a tymián a vložte túto zmes na jednu z políc. Mole nenávidia vôňu byliniek.

8. Kôrovce

© depositphotos.com  

Väčšinou ich je možné nájsť v hromade mokrého dreva, niekde, kde majú dostatočnú vlhkosť na fungovanie. Ak ich však nájdete doma, naznačujú, že váš dom je príliš vlhký. Ako viete, vysoká vlhkosť vzduchu je hlavným dôvodom výskytu týchto nečakaných hostí. 

Skontrolujte, či vaše kohútiky netečú. Ak áno, potom bolo nájdené riešenie – zavolajte inštalatéra. Do jedného mesiaca by tieto chrobáky mali opustiť svoj domov, inak sú chemikálie vždy pripravené pomôcť vám. V suchom prostredí nedokážu fungovať.

9. Šváby

© shutterstock.com  

Špinavý riad v dreze, omrvinky na podlahe, zvyšky potravín, a prázdne plechovky alebo nádoby sú najatraktívnejšie veci pre šváby vo vašej domácnosti. Po mnoho rokov ľudia používajú citrónovú šťavu na boj proti tomuto hmyzu. Používajte ho na miestach, kde sa títo škodcovia najčastejšie plazia – to by ich malo odradiť.

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!