Snažíte sa počas sezóny starať o budúcu úrodu čo najlepšie, napriek tomu býva výsledok nevalný? Nepomáha ani prihnojovanie, nedarí sa novým odrodám a vy sa trápite otázkou, prečo to tak je? Skúste striedať plodiny na záhonoch a zlepšenie sa dostaví.

Reklamy

Než sa tento rok pustíte do výsadby , vezmite si už teraz ceruzku a papier, na ktorý spíšete, čo chcete pestovať. Ak si pamätáte, kde ste mali vlani zasadené kaleráby, potom ich tento rok vysaďte inam.

Nájdite im záhon spĺňajúci ich požiadavky na prísun živín a rovnako postupujte pri ostatných druhoch.

Unavené záhony

Ak pestujete niekoľko rokov po sebe na záhone zeleninu plodovú (prípadne koreňovú či listovú), zistíte, že úroda je z roka na rok horšia. Čím to je?

Rastliny z pôdy jednostranne čerpajú stále rovnaké živiny, čím dochádza k jej únave . Problém potom nastáva aj s chorobami a škodcami, ktorí sa objavujú na podobných plodinách.

Navyše každá plodina vylučuje do pôdy látky, ktoré sa potom v pôde hromadia a ďalšie roky zabraňujú rastlinám vo vývoji.

Znovuobjavené plánovanie: zelenina v troch tratiach

Striedať plodiny na záhonoch musíte každoročne a vôbec pri tom nezáleží na veľkosti záhrady. Zeleninovú záhradku si rozdeľte na diely tak, aby ste v každom mali plodiny podľa špecifických nárokov na živiny, respektíve hnojenie.

Dopracujete sa tak k trojročnému prestriedaniu plodín na záhonoch (tzv. troch tratí ):

Zelenina 1. trate : zaraďujeme do nej druhy zelenín náročné na živiny – plodovú zeleninu (papriky, paradajky, uhorky, baklažány, tekvica, cukety, patizóny, melóny), hlúboviny (kapusta, kapusta, karfiol, brokolica, kaleráb), ďalej zeler, pór, kukuricu cukrovú či zemiaky.

Do záhonov pre nich určených je potrebné vpraviť už na jeseň dostatočné množstvo čerstvého hnoja a v sezóne podľa potreby prihnojiť.

Zelenina 2. trate: zaraďujeme do nej zeleninové druhy stredne náročné na živiny, ale neznášajúce priame hnojenie organickými hnojivami. Pestujeme ich rok po priamom hnojení – hnoj z predchádzajúceho roka sa medzitým premenil na kvalitný humus s nižším obsahom živín.

Záhony na jeseň len ľahko prihnojte zeleným hnojením alebo na jar pred výsadbou pomalšie rozpustnými priemyselnými hnojivami či kompostom.

Patrí sem koreňová zelenina (mrkva a karotka, petržlen a paštrnák, červená repa, reďkev, reďkovky, čierny koreň), vhodná je výsadba cesnaku a cibule sadzačky, šalotky či pažítky. Z listových zelenín sa bude dariť šalátom, mangoldu a špenátu.

Počítajte s tým, že druhy z prvej trate a väčšina z druhej trate sú náročné na zavlažovanie.

Zelenina 3. trate zaraďujeme do nej zeleninové druhy nenáročné na živiny. Záhony pohnojíme slabo kompostovaným hnojivom alebo ich – pokiaľ je pôda v nich bohatá na živiny – môžeme nechať bez hnojiva.

Pestujeme ich dva roky po priamom hnojení. Patria sem strukoviny (fazuľa, hrach, bôb), niektoré bylinky a korenie (kôpor, majorán, bazalka).

Tri roky utečú, ale čo ďalej? Na jeseň tretieho roku opäť záhon silne pohnojíte, čím získate prvú trať na budúcu sezónu: kolobeh sa tak môže opakovať. Najvhodnejšie je mať aspoň tri záhony, aby ste mohli súčasne pestovať zeleninové druhy s rôznymi nárokmi na živiny.

Kam dať vytrvalú zeleninu?

Pre výsadbu vytrvalých zelenín (rebarbora, ligurček, špargľa) nájdite miesto s kvalitnou, prepracovanou a organickými hnojivami vyhnojenou pôdou.

Každoročne dopĺňajte živiny ešte prihnojovaním priemyselnými hnojivami, použiť môžete aj zálievku z výluhu žihľavy či hydinového trusu.

Vytrvalé zeleniny majú veľkú spotrebu živín, vytvárajú veľa hmoty a navyše na stanovisku zostávajú niekoľko rokov, preto je pravidelné prihnojovanie nutnosťou.

Ako plodiny striedať?

Rozhodovanie o tom, ako prestriedať plodiny, si skúste zjednodušiť. Ak viete, že vlani boli na záhonoch paradajky (plodová zelenina – žali ste, čo sa urodilo nad zemou), budúci rok pestujte napríklad karotku (to, čo budete žať pod zemou).

Striedajte plodiny s vyššími nárokmi na vlahu s tými, ktoré tak náročné nie sú . Po smädných uhorkách či karfiole vysaďte ďalší rok cibuľu alebo cesnak, ktoré toľko vlahy nepotrebujú.

Zeleninu so širokými listami vystriedajte úzkolistými plodinami, koreňovú zeleninu s tými druhmi, ktoré majú korene iba podpovrchové.

Striedaním plodín ušetríte za postreky proti chorobám i škodcom

Cibuľové zeleniny pestované po sebe na jednom mieste by boli vo väčšej miere napadnuté háďatkami, hnilobou a múčnatkou. Ako škodcovia, tak aj choroby zostávajú v pôde a ďalšie cibuľoviny by boli ohrozené od samého začiatku.

Rovnaká situácia by nastala pri koreňovej zelenine, kde by sa šírila napríklad čierna hniloba či rakovina pastináku . Dôležité je vystríhať sa pestovania paradajok po zemiakoch kvôli prenosu plesní a hubových chorôb.

Zemiaky pestované viac rokov na rovnakom mieste trpia nadmerne chrastavitosťou.

Uzdravte svoje záhony

K regenerácii pôdy prispieva pestovanie strukovín. Tie majú schopnosť obohacovať pôdu dusíkom potrebným na tvorbu zelenej hmoty. Hrach i fazuľa vám teda prinesú nielen úžitok v podobe úrody, ale vylepšia aj pôdu na záhonoch.

Nezabúdajte ani na zelené hnojenie: namiešané zmesi kúpite v záhradných centrách a pred koncom leta vysejete na záhony.

Premyslené pestovanie od jari do jesene

Pri striedaní plodín myslite aj na to, aby ste záhony využili naozaj od skorej jari až do neskorej jesene. Môžete tak žať úrodu niekoľkokrát: skoro na jar príde na rad výsev reďkovky, k tomu vysaďte na záhon hlávkový ranný šalát a ranné kaleráby.

Postupne zozbierané vitamíny nahradia paradajky či papriky a po ich zbere ešte stihnete výsev zimného špenátu alebo cibuľky. Ďalšiu úrodu budete žať, akonáhle zmizne posledný sneh zo záhonov.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!