Vedeli ste, že zemiakové šupky nemusia skončiť v koši? Môžu byť premenené na brilantné hnojivo. Stačí nazbierať príslušné množstvo a to následne spracovať na rastlinnú vitamínovú bombu. A zadarmo!

Reklamy

Zemiakové šupky sú prírodný odpad, ktorý zvyčajne končí v našom odpade. Dajú sa zjesť, ale sú bez chuti a väčšina ľudí sa ich rozhodne vyhodiť.

To je veľká chyba, pretože sa ukázalo, že šupky sa dajú premeniť na vynikajúce hnojivo pre rastliny a kvety. Môžu byť varené, sušené alebo vyrobené z múky. Možností je veľa, vyberte si tú, ktorá vás najviac osloví!

Prečo robiť zásoby zvyškov zemiakov?

Slováci a česi milujú jesť zemiaky! Varené, vyprážané, pečené – bez ohľadu na formu podávania si ich vychutnávame takmer každý deň. Väčšina z nás má preto problém s tým, že sa nám šupky hromadia v odpadkovom koši.

Namiesto toho, aby ste ich vyhadzovali, ich premeňte na domáce hnojivo, ktoré môžete použiť na polievanie či už rastlín v črepníkoch, alebo aj tých na záhonoch. Je veľmi jednoduché ho vyrobiť!

Na výrobu hnojiva je potrebné veľké množstvo surovín. Je nepravdepodobné, že niekto ošúpe vrece zemiakov naraz, preto je dobré zbierať šupky po každej večeri.

Aby ste predišli nepríjemným pachom, vložte ich do vrecka a vložte do zásuvky mrazničky. Teplota zastaví rozkladné procesy a zvyšky môžete zbierať, kým sa vrecko nenaplní.

Oplatí sa začať už teraz, aby ste mali pripravenú zásobu na jar, keď sa rastliny začnú rozvíjať.

Ďalšou možnosťou skladovania zemiakových šupiek je sušenie. Dá sa to urobiť v rúre alebo položením zvyškov na radiátor. Prvý spôsob je o niečo rýchlejší, no druhý je ekologickejší a energeticky úspornejší.

Zemiakové šupky budú pripomínať chrumkavé lupienky! Treba ich poskladať na jedno miesto a tesne uzavrieť, aby sa nestihli pokaziť, keď ich použijeme na výrobu hnojiva.

Spracujte šupky zo zemiakov na domáce hnojivo

Keď budete mať veľkú zásobu zemiakových šupiek, môžete sa pustiť do prípravy živiny. Nazbierané zemiakové šupky vložíme do veľkého hrnca, zalejeme vodou a prevaríme, potom hrniec odstavíme na 24 hodín. 

Po uplynutí tejto doby zmiešajte výsledné hnojivo s vodou v pomere 1:9 (jedna dávka hnojiva, deväť dávok vody). Výsledná zmes je pripravená na aplikáciu.

Polejte ním všetky rastliny okrem tých, ktoré sú náchylné na pleseň zemiakovú, napríklad paradajky.

Druhým spôsobom využitia sušených zemiakových šupiek je ich rozdrvenie na múku a pridanie do prevarenej vody.

Môžete tiež zobrať trochu tejto múky a zamiešať ju do pôdy na záhonoch, aby bola pod vrchnou vrstvou zeme. Vďaka tomu sa vyhnete rozvoju plesní a rastliny budú môcť čerpať všetky výhody z prírodného hnojiva.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!