Vynikajúci makový koláčik s lahodným pudingovo-maslovým krémom!
RECEPT

Vynikajúci makový koláčik s lahodným pudingovo-maslovým krémom!
INGREDIENCIE na makové cesto
6 bielok
250g mak
180g kryštálový cukor
80g hladká múka
30ml olej
1 vanilínový cukor
štipka soli
INGREDIENCIE na bielkové cesto
3 bielky
80g kryštálový cukor
50g polohrubá múka
20ml olej
1ks vanilkový cukor
štipka soli
INGREDIENCIE na krém
6 žĺtok
500ml mlieko
150g kryštálový cukor
30g kukuričný škrob
1 vanilkový lusk
štipka soli
250g maslo
biela čokoláda alebo kokos na posypanie
POSTUP
Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Prišľaháme cukor, vanilínový cukor a vyšľaháme lesklý sneh. Pridáme olej, zmiešanú múku s makom a vmiešame do snehu.
Hotové cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú časť cesta natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 stupňov 2-3 minúty, teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte 12-15 minút. Takto upečieme obidva makové pláty a necháme vychladnúť.
Na bielkové cesto si vyšľaháme bielky so štipkou soli, pridáme cukor, vanilínový cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme olej, vmiešame múku a natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov 2 minúty, potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ešte 12 - 15 minút. Necháme vychladnúť.
Pripravíme si krém. Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, pridáme dužinu z vanilkového lusku, škrob, štipku soli a trochu mlieka. Všetko vymiešame metličkou. Zvyšné mlieko nalejeme do hrnca, privedieme k varu, potom vlejeme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding. Zakryjeme ho potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
Maslo si vymiešame do peny a postupne k nemu prišľaháme vychladnutý puding.
Na makový plát natrieme 1/3 pripraveného pudingového krému, položíme bielkový plát, natrieme 1/3 krému, na vrch dáme druhý makový plát a natrieme zvyšným krémom. Vrch posypeme strúhanou bielou čokoládou alebo kokosom a odložíme aspoň na 2h do chladničky.
Dobrú chuť!
Zdroj: @Retetetraditionaleromanesti