Bohužiaľ, dnes je na trhu veľa medov, ktoré vlastne ani nie sú medy. Objavujú sa preto, že takýto výrobok je výnosnejší, navyše pomocou rôznych prísad sa predlžuje životnosť a zlepšuje sa jeho vzhľad.

Reklamy

Aby ste si boli istí, či jete kvalitný med, spoznajte znaky prirodzenosti a to, ako si to doma jednoducho skontrolovať.

Spravidla si chce veľa ľudí kúpiť tekutý med a tu začínajú prvé problémy. Je veľmi ťažké udržať med dlhodobo tekutý, v „komerčnej forme“.

Buď sa bude musieť zahriať, čím sa stratí väčšina užitočných látok, alebo sa musia použiť akékoľvek prísady. Tekutý med sa skladuje v priemere 2 mesiace a potom zhustne a nakoniec scukornatie.

Mimochodom, scukornatenie je prirodzený proces, ktorý sa nedá predstierať cukrovým sirupom. Ak je med scukornatený, je to záruka, že je prírodný.

Taktiež, ak sú na povrchu, kde sa med stretáva s nádobou, malé voskové škvrny, svedčí to aj o kvalite a prirodzenosti produktu.

Vrstvený med naopak naznačuje nízku kvalitu. To znamená, že med bol s najväčšou pravdepodobnosťou zberaný veľmi skoro, keď bol ešte nezrelý – med včely v plástoch nezapečatili.

Takýto med má vysoké percento vlhkosti a nedostatočnú viskozitu, ako aj iné, nižšie množstvá užitočných látok.

Došlo k rozdeleniu medu na tekutú časť, ktorá nikdy nescukornatie a pevnú časť. O kvalite takéhoto medu netreba ani hovoriť.

Vyskúšajte ho

Prírodný produkt spôsobí mierne pálenie v krku. Ak cítite chuť spáleného karamelu, tento med je už zohriaty. Vysokokvalitný zrelý med, ak ho naberiete lyžičkou, stečie späť do misky rovnomerným, neprerušovaným prúdom a vytvorí sklz.

Je to ten druh medu, ktorý vydrží dlho bez toho, aby sa pokazil. Ak chcete, aby med zostal tekutý čo najdlhšie, skladujte ho v teplejšej miestnosti.

Po pridaní lyžice prírodného medu do čaju si všimnete, že farba nápoja sa zmenila na tmavšiu. To tiež naznačuje prirodzenosť produktu. Falzifikát prezradí to, že čaj vôbec nezmení farbu – ako keby bol pridaný cukrový sirup.

Kvalitný med sa dá určiť aj podľa hmotnosti. Samostatne položte prázdnu nádobu na váhu, zapnite váhu a potom vymeňte prázdnu nádobu za nádobu s medom.

Liter prírodného medu váži 1,4-1,5 kg. Nižšia hmotnosť naznačuje buď nekvalitný výrobok alebo falošný.

Či ste si kúpili prírodný med vyhodnotíte pomocou lyžice a zapaľovača. Vezmite pol lyžice medu a zahrejte ho zapaľovačom. Prírodný med v priebehu krátkeho času vykypí, objavia sa bublinky a ľahká medová aróma.

Falošný stmavne a začne zapáchať ako spálený cukor.

Nakvapkajte trochu medu na obrúsok alebo papier a nechajte 10 minút pôsobiť. Prírodný med nezanecháva „mokrú“ škvrnu z nadmernej vlhkosti.

Je viskózny, jej konzistencia je jednotná. Ak sa po 10 minútach okolo kvapky vytvorí „mokré“ miesto, znamená to, že med je nekvalitný, nezrelý, s vysokým množstvom vlhkosti.

Takýto med nebude dlho stáť – čoskoro bude kvasiť a kaziť sa.

Ako skontrolovať, či sú v mede prísady

Jedným zo spôsobov je kontrola pomocou jódu. Nakvapkajte kvapku jódu do medu. Ak zmení farbu na modrastú alebo modrú, potom je do produktu pridaný škrob na zahustenie.

Ak chcete zistiť, či bola do medu pridaný kypriaci prášok, použite nasledujúcu metódu. V pol pohári vody dobre premiešajte 1 polievkovú lyžičku medu a kvapka octovej esencie. Ak sa objavilo charakteristické syčanie a bublinky, znamená to, že do medu bol pridaný kypriaci prášok.

Ak chcete zistiť, či bola do medu pridaná melasa, použite amoniak. 2 čl. zmiešajte vodu s 1 polievkovou lyžičkou medu, pridajte pár kvapiek amoniaku. Ak sa farba zmenila na hnedú a spadla aj zrazenina, znamená to, že výrobca do melasy – potravy pre včely – pridal med, aby bola lacnejšia.

Pomocou týchto jednoduchých tipov a metód budete s istotou vedieť, či máte pred sebou prírodný produkt!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!