Bohatú úrodu môžete vo vašej záhrade získať aj vďaka tomu, že ako hnojivo použijete bežný kuchynský odpad. Čo najlepšie „chutí“ zelenine či ovocným stromom?
Počas jari a leta sú hlavnými zložkami prírodných hnojív bylinky a buriny. Pravidelne sa používa žihľava, pokosená tráva alebo iné lúčne rastliny. Koncom leta však prebytok dusíka, ktorý je pre väčšinu rastlín najdôležitejšou zložkou bylinných hnojív, chýba.
V tomto čase potrebujú ovocné kríky, stromy a zelenina končiaca vegetačné obdobie viac fosforu, draslíka, vápnika a ďalších makro- a mikroprvkov.
V tomto čase je vhodné hnojivo pripravené z kuchynského odpadu. A urobíme to veľmi pohodlným spôsobom.
Spôsob, ako hnojiť kuchynským odpadom
Potrebujeme staré pančuchy. Približne v strede uviažeme pevný uzol.
Natiahneme na smetnú nádobu.
Vyhadzujeme do nej len nasledujúci kuchynský odpad:
- cibuľové a cesnakové šupky;
- šupky z mrkvy a repy;
- vylúhovaný čaj (je lepšie vysypať čaj z vrecúšok);
- zvyšky kávy;
- sušienky a zvyšky chleba;
- zemiakové šupky;
- okvetné lístky petúnií, begónií, ruží atď.
Keď je vedro do polovice plné, obsah zalejte horúcou vodou. Zatvoríme pokrievkou a postavíme tam, kde je najteplejšie.
Po niekoľkých dňoch odpad začne kvasiť. Ak je dostatočne teplo, po 3-4 dňoch môžeme pančušky vybrať. Ich obsah vytrasieme do kompostéra a vo vedre máme pripravené hnojivo.
Ako vidíte, pančucháče nám celý proces veľmi uľahčujú.
Doplňte vedro vodou doplna a túto výživnú zmes nalejte na rastliny – pol litra ku každej do vlhkej pôdy.
Polievať môžete čokoľvek: neskoré uhorky, baklažány, papriky, paradajky, kríky a ovocné stromy.
Výrobu takéhoto tekutého hnojiva je možné pripravovať pravidelne – a takmer každý deň môžete získať vedro dokonalého hnojiva.
Namiesto pančuchových nohavíc môžete použiť záhradnú sieť, tenkú netkanú textíliu a pod.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!