Cesnak nie je len zelenina s výnimočnou chuťou, ale jedná sa aj o silné prírodné antibiotikum. Ako ho najlepšie skladovať, aby ste neprišli o jeho silu a užitočné vlastnosti?

Reklamy

Cesnak sa radí medzi uznávané superpotraviny a je doslova nabitý mnohými látkami, ktoré sú dôležité pre ľudské zdravie. Preto sa nevyužíva len ako výborné dochucovadlo mnohých pokrmov, ale aj ako významný prírodný liek.

Aby vám vydržal čo najdlhšie v perfektnej forme a zbytočne nedošlo k znehodnoteniu jeho liečivých látok, mali by ste vedieť, ako ho najlepšie uchovať a skladovať. Aké máte možnosti?

Zavesenie v priestore

Skúste to ako naše babičky, ktoré najprv zozbieraný cesnak zviazali do vrkoča a následne ho zavesili do voľného priestoru, kde prúdil vzduch.

Cesnak nikdy nezbavujte vňate, rastlina z nej totiž stále čerpá energiu. Paličky je možné zároveň vložiť do papierového alebo textilného vrecka, aby ste ich chránili pred prachom a inými nečistotami.

Cesnak však musí mať možnosť dýchať, aby sa nezaparil či nenavlhol, pretože by ho ľahko mohla napadnúť pleseň.

Naložte cesnak do soli

Ďalšou možnosťou, ako je možné cesnak dlhodobo uchovať, je metóda presolenia. Do uzatvárateľného pohára vložte celé cesnakové palice a zasypte ich hrubozrnnou soľou.

Funguje ako konzervant a zároveň zaistí správnu reguláciu vlhkosti. Soľ je možné nahradiť papierovými utierkami, ktorým cesnak náležite preložíte. Potom už stačí len pohár pevne uzavrieť.

Pokiaľ chcete, aby cesnak nestratil nielen svoju štipľavosť, ale tiež si uchoval všetky liečivé látky, skladujte ho vždy na chladnom a temnom mieste.

Pripravte si cesnakovú pastu

Perfektným riešením je aj príprava cesnakovej pasty. A ako na to? Jednoducho si  zotrite a zmiešajte cesnak so soľou. Na 1 kg cesnaku by ste mali použiť zhruba 300 g soli.

Následne zmes starostlivo premiešajte a vložte do úplne čistých uzatvárateľných pohárov. Pastu je možné uchovávať v chladničke alebo v mrazničke.

Naložte cesnak do oleja

Ak strúčiky cesnaku olúpete, môžete ich tiež vyskladať do pohárov a zaliať kvalitným olivovým alebo slnečnicovým olejom. Pridať je možné aj rôzne bylinky a korenie.

Cesnak je možné aj pokrájať či rozdrviť. Nikdy neplňte poháre cesnakom až po okraj, vďaka oleju totiž časom zväčší objem a ten by mohol začať vytekať. Takto pripravený cesnak skladujte v tme a chlade, najlepšie v chladničke.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!