Jemný, lahodný, makovo-pudingový koláčik, ktorým očaríte každú návštevu!

Reklamy

Nielen lákavo vyzerá, ale aj výborné chutí!

RECEPT

Jemný, lahodný, makovo-pudingový koláčik, ktorým očaríte každú návštevu!

Nielen lákavo vyzerá, ale aj výborné chutí!

INGREDIENCIE na makové cesto

  • 6 bielok

  • 250g mak

  • 180g kryštálový cukor

  • 80g hladká múka

  • 30ml olej

  • 1 vanilínový cukor

  • štipka soli

INGREDIENCIE na bielkové cesto

  • 3 bielky

  • 80g kryštálový cukor

  • 50g polohrubá múka

  • 20ml olej

  • 1ks vanilkový cukor

  • štipka soli

INGREDIENCIE na krém

  • 6 žĺtok

  • 500ml mlieko

  • 150g kryštálový cukor

  • 30g kukuričný škrob

  • 1 vanilkový lusk

  • štipka soli

  • 250g maslo

  • biela čokoláda alebo kokos na posypanie

POSTUP

  • Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Prišľaháme cukor, vanilínový cukor a vyšľaháme lesklý sneh. Pridáme olej, zmiešanú múku s makom a vmiešame do snehu.

  • Hotové cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú časť cesta natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 stupňov 2-3 minúty, teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte 12-15 minút. Takto upečieme obidva makové pláty a necháme vychladnúť.

  • Na bielkové cesto si vyšľaháme bielky so štipkou soli, pridáme cukor, vanilínový cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme olej, vmiešame múku a natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov 2 minúty, potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ešte 12 - 15 minút. Necháme vychladnúť.

  • Pripravíme si krém. Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, pridáme dužinu z vanilkového lusku, škrob, štipku soli a trochu mlieka. Všetko vymiešame metličkou. Zvyšné mlieko nalejeme do hrnca, privedieme k varu, potom vlejeme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding. Zakryjeme ho potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.

  • Maslo si vymiešame do peny a postupne k nemu prišľaháme vychladnutý puding.

  • Na makový plát natrieme 1/3 pripraveného pudingového krému, položíme bielkový plát, natrieme 1/3 krému, na vrch dáme druhý makový plát a natrieme zvyšným krémom. Vrch posypeme strúhanou bielou čokoládou alebo kokosom a odložíme aspoň na 2h do chladničky.

  • Dobrú chuť!

Zdroj: @Retetetraditionaleromanesti