Jeden z našich najobľúbenejších koláčikov – „oblíž prst“

Publikované: 15 októbra 2023Prečítané: 1917Značky: , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Tento koláčik asi každý pozná – šťavnatý, jemný, sladký „oblíž prst“

Tento lahodný koláčik si nájde priaznivcov na každej oslave!

RECEPT

Tento koláčik asi každý pozná - šťavnatý, jemný, sladký "oblíž prst"

Tento lahodný koláčik si nájde priaznivcov na každej oslave!

INGREDIENCIE na korpus

  • 200g kryštálový cukor

  • 170g polohrubá múka

  • 5 vajec

  • 5PL voda

  • 1PL kakao

  • 1/2bal. prášok do pečiva

INGREDIENCIE na krém

  • 500ml mlieko

  • 250g maslo

  • 170g kryštálový cukor

  • 5 vaječných žĺtok

  • 4PL hladká múka

  • 1 vanilínový cukor

INGREDIENCIE na sneh

  • 5 vaječných bielok

  • 200g kryštálový cukor

  • 50g horká čokoláda na ozdobu

POSTUP

  • V mise si vyšľaháme žĺtky s cukrom. Postupne po lyžiciach pridávame vodu a vyšľaháme do peny.

  • V druhej mise si vyšľaháme bielky. Múku zmiešame s kakaom a práškovým kypriacim práškom a postupne striedavo s vyšľahanými bielkami pridávame(vmiešame) k žĺtkovej zmesi.

  • Plech(menší) vymastíme, vysypeme múkou a  vylejeme pripravené cesto. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť a pripravíme si krém.

  • Do hrnca dáme mlieko, žĺtky, vanilínový cukor, kryštálový cukor a hladkú múku. Všetko dohromady vymiešame metličkou a privedieme k varu. Uvaríme hustú kašu a odstavíme.

  • Za občasného miešania necháme krém vychladnúť. V mise si vymiešame maslo s práškovým cukrom a po lyžiciach k nemu prišľaháme vychladnutý krém. Natrieme na vychladnutý korpus a dáme chladiť do chladničky.

  • Z bielkov si nad parou vyšľaháme sneh, pridáme cukor a šľaháme približne 10 minút na tuhý sneh, ktorý natrieme na koláč. Nakoniec posypeme nastrúhanou čokoládou a necháme dobre vychladnúť.

  • Dobrú chuť!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!