Už nikdy nemusím pozerať na recept vďaka jednoduchému pravidlu 3:2:1. Tieto koláče už pripravujem zo zavretými očami
Zdieľať článok na socialných sieťach
Leto sa končí. Čoskoro budú stromy pokryté zlatými a červenými farbami a vo vzduchu bude cítiť jesenný chlad. Atmosféra jesene však nie sú len farby a pohoda – je to predovšetkým množstvo chutí.
A ak existuje jedna príchuť, ktorá je pre túto sezónu charakteristická, je to slivka. Okamžite sa mi vybaví jej šťavnatosť a sladko-kyslý akcent na podnebí. Spoznajte recept, ktorý nás zavedie do chutí konca leta.
Krehký koláč so slivkami - esencia jesene na jedno sústo
Toto nie je hocijaký koláč. Ide o spojenie tradície a jednoduchosti, kde kľúčovou funkciou je využitie základného princípu 3:2:1. Vďaka nemu získame dokonalé, krehké cesto, ktoré sa na konci leta stane univerzálnym spoločníkom našich dní.
Ide o dodržanie pomerov múky, masla a cukru. Vďaka tomuto jednoduchému pravidlu vždy viem, že ak použijem 30 gramov múky, masla by malo byť 20 gramov a cukru 10 gramov.
Ingrediencie:
- 30 dekagramov múky
- 20 dekagramov masla
- 10 dekagramov cukru
- 1 žĺtok
- vanilkový cukor
- 50 dekagramov zrelých sliviek
- 1 polievková lyžica zemiakovej múky
- štipka soli
- práškový cukor na ozdobu
Ako pripraviť tento čarovný koláč?
Začnite so slivkami: Dôkladne ich umyte, odstráňte kôstky a potom ich rozdeľte na polovice.
Krehké cesto: Múku preosejeme, pridáme vychladnutý žĺtok, studené maslo a cukor. Krátko miesime, kým nevznikne súvislá hmota. Rozdelíme na dve časti a dáme na chvíľu do chladničky.
Ukladanie: Z jednej časti cesta vytvorte základ. Poukladajte slivky, predtým posypané zemiakovou múkou (takto zachováte drobivú štruktúru cesta!). Druhú časť cesta rozotrieme na slivky.
Pečenie: Vložíme do rúry na cca 45 minút pri teplote 180 °C.
Záver: Po vychladnutí koláč ozdobte práškovým cukrom.
Každé sústo čistej mágie, vôňa konca leta a prázdnin u babky. A ak k tomu pridáte teplé kakao alebo čaj so škoricou, máte recept na dokonalý jesenný večer.
Nechajte sa unášať jesennými chuťami a doprajte si štipku lahodnej nostalgie.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!