Čo robievate s vodou v ktorej uvaríte CESTOVINY? Od teraz ju už NIKDY nebudete VYLIEVAŤ do drezu! Je totiž veľmi cenná
Zdieľať článok na socialných sieťach
Nič nie je na vyhodenie alebo vyliatie! To tvrdia nielen zástancovia „zero waste“. Podriadiť sa takému rytmusu nie je úplne jednoduché, ale striedmosť sa určite vypláca. Viete, že môžete opätovne použiť aj vodu z varených cestovín?
Čo s vodou z varených cestovín, zemiakov alebo ryže?
Je vám ľúto každej kvapky, ktorá príde na zmar? Viete, že nemusíte vylievať ani vodu z varenej ryže, zemiakov alebo cestovín? Zázraky s ňou neurobíte, ale niekedy sa hodí. Ako použiť takúto vodu?
Môžete použiť vodu na zalievanie?
Prečo je voda z varenia zaujímavá? Z varenej zeleniny alebo príloh sa do vody vyvarí aj mnohé nutričné látky podľa druhu varenej potraviny.
Z týchto vitamínov, minerálov, ale aj škrobov, môžu mať úžitok nielen ľudia a zvieratá, ale aj rastliny. Je tu však jedno drobné ale. Tým je soľ, ktorú bežne do varených príloh používame, aby mali výraznejšiu chuť.
Nie všetky rastliny sú schopné soľ tolerovať, ale mnohé áno a tie sa rozhodne nemusíte obávať zaliať aj vodou z varených príloh. Medzi také rozhodne patrí aloe vera a všeobecne aj všetky sukulenty.
V lete môžete bez obáv zalievať aj osolenou vodou astilbe čiže čechravy, monardy, rozchodníky a rozchodníkovce aj mnohé ďalšie tučnolisté rastliny, ktoré sa bežne vyskytujú aj v prímorských oblastiach, podobne aj juky.
Soľ nerozhodí ani ľalia, rudbekia, pivonky alebo brečtany. V každom prípade je vhodné vodu z varenia riediť čistou vodou v pomere aspoň 1:1.
Ako a kde použiť vodu z varenia?
Voda za varených zemiakov je samozrejme použiteľná aj pri ďalšom varení, rovnako ako v prípade varenia aj inej zeleniny. Taký obyčajný vývar síce nie je nič delikátne, ale výborne poslúži ako základ polievok alebo omáčok.
Prečo zbytočne pridávať zápražku alebo múku, keď máte vodu z cestovín? Je to zahusťovadlo jemné a tiež celkom chutné. Jednoducho tak akurát.
Niekedy sa používa aj pri príprave pečiva alebo cesta na pizzu. Pridáva sa vraj, aby boli výrobky chrumkavejšie.
Cez plátno precedená voda z varených príloh bohatých na škroby sa používa aj ako oplach vlasov. Na kučery pôsobí podobne ako kondicionér. Zanecháva ich totiž jemné aj hladké a navyše je taká voda úplne zadarmo.
Voda z varenej ryže, zemiakov alebo cestovín sa tiež niekedy používa pri upratovaní. Namiesto pridávania škrobu do vody môžete použiť ešte horúcu alebo znovu ohriatu vodu z ryže alebo cestovín.
Škrob totiž môže na riade alebo iných čistených povrchoch zanechať mapy, ale pokiaľ je použitá horúca, tento nepríjemný efekt úplne minimalizujete.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!