Aby naložené uhorky zostali aj po zavarení chrumkavé, používam geniálny trik mojej starkej. Toto si určite zapamätajte
Zdieľať článok na socialných sieťach
Obdobie zavárania uhoriek začne čo nevidieť. Preto by ste mali vedieť, ako ich správne zavariť, aby ste si na nich pochutnali aj v zimnom období.
Pri zaváraní totiž musíte dodržiavať určité zásady, vďaka ktorým sa nakladačky stanú skutočne dokonalé. Povieme vám, ako na to!
Nie je nad to urobiť si vlastné domáce zavárané uhorky. Nielenže ich pripravíte bez pridania rôznej chémie, ale tiež si môžete samotné zloženie upraviť podľa seba.
Problém však môže nastať v správnom ochutení alebo dokonca aj v samotných uhorkách, ktoré môžu stratiť svoju typickú chrumkavosť. Vyskúšajte tento rok zavárať podľa nasledujúceho postupu, ktorý vám zaistí absolútny úspech! Je to ľahké
Prvým krokom k dokonalým nakladačkám je správny výber čerstvých uhoriek, ktoré by mali byť malé do 10 cm.
Len tie sú totiž krásne tvrdé a chrumkavé. Nepodceňujte ani ich starostlivé očistenie od všetkých nečistôt a zvyškov hliny. Všetky uhorky preto dajte na chvíľu do vody, a potom ich pomocou kefky ľahko očistite.
Voľba ingrediencií na ochutenie
Do čistých, horúcou vodou vypláchnutých pohárov začnite vkladať korenie, nové korenie, bobkový list a horčičné semienko. Podľa vašich preferencií si potom pripravte také ingrediencie, ktoré uznáte za vhodné.
Použiť môžete cibuľu, kôpor, mrkvu, cesnak, chilli papričky, chren alebo biely petržlen. Uhorky poriadne utlačte do pohárov spoločne s jednotlivými kúskami zeleniny.
Najlepší rôsol na uhorky
Príprava nálevu nie je vôbec nijako zložitá. Na liter vody budete potrebovať 300 ml kvasného liehového octu, 80 g cukru a 30 g soli. Vodu spoločne s cukrom a soľou dajte variť. Potom pridajte ocot a ešte horúcim nálevom pripravené poháre zalejte zhruba 0,5-1 cm pod okraj.
Sterilácia rôznymi spôsobmi
Pevne uzavreté poháre viečkom musíte dať sterilizovať, aby boli nakladačky dlho trvanlivé. Sterilovať môžete v hrnci alebo v rúre. V oboch prípadoch musí byť teplota 85 °C. V hrnci s horúcou vodou pri tejto teplote nechajte variť pol hodiny.
V druhom prípade si rúru najskôr predhrejte na 50 °C. Poháre vložte na pekáč s trochou vody, vložte do rúry a potom zvýšte teplotu na 85 °C. Po 55 minútach poháre vyberte.
Osvedčený trik funguje
Ako zakončiť výrobu nakladaných uhoriek? Zrejme už ste počuli, že ich po vybratí z hrnca musíte otočiť dnom nahor.
Najskôr však vyskúšajte ešte jeden fígeľ, vďaka ktorému budú uhorky krásne chrumkavé a tvrdé. Po uvarení vložte poháre do hrnca s trochou horúcej vody a pomaly prilievajte vodu studenú.
Studená voda sa nesmie liať priamo na poháre, aby nedošlo k ich popraskaniu. Hotové uhorky je potom lepšie nechať aspoň 2-3 týždne v chlade, než ich začnete jesť.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!