Linecké koláčiky zlepované džemom bezpochyby patria k stáliciam slovenských či českých Vianoc a na sviatočnom stole by určite nemali chýbať. Viete prečo prinášajú šťastie a odkiaľ pochádzajú?

Lineckým koláčikom sa donedávna prisudzovala magická sila, pretože je pre ne charakteristické šťastné číslo sedem. Do základného cesta totiž patrí jedenkrát sedem dielov cukru, dvakrát sedem dielov masla a trikrát sedem dielov múky. A kto zje na Štedrý deň sedem kúskov, bude mať šťastie celý rok! A hoci už mu dnes neprisudzujú čarovnú moc, v našich domácnostiach sa jeho tradícia stále drží.

Linecké koláčiky skvele chutia, krásne voňajú a pekne vyzerajú, navyše z jedného cesta môžeme urobiť hneď niekoľko druhov koláčov, a tak ušetriť čas. Viete, kde sa linecké koláčiky u nás vzali?

[the_ad id=“1915″]

Pôvod tradície pečenia vianočného pečiva údajne siaha až do 13. storočia, kedy mali jeho tvary jasnú symboliku a bola s nimi spojený rada povier. Okrúhle cukrovinky symbolizovali slnko a rozdávali sa koledníkom, vykrajované v tvare zvierat malo zase obdarovanému priniesť silu a vlastnosti daného zvieraťa. Najstarším dochovaným sladkosťami (13. storočia) dnešného typu sú medové perníčky, avšak k najznámejším aj najobľúbenejším patria cukrovinky linecké.

Prečo linecké koláčiky prinášajú šťastie?

Základné linecké cesto na koláčiky sa robí v pomere jedenkrát sedem dielov cukru (70 g), dvakrát sedem dielov masla (140 g) a trikrát sedem dielov múky (210 g). To je železné pravidlo. A pretože ľudia sedmičku ľudia odjakživa považujú za najšťastnejší číslo, tak zákonite aj linecké koláčiky prinášajú ľuďom šťastie.

Sedmička je prvá z desiatky jediná, ktorá nie je násobkom ani podielom ostatných, týždeň má sedem dní, dúha sedem farieb, v rozprávkach sa to hemží siedmimi riekami a siedmimi horami, siedmimi trpaslíkmi či siedmich vranami, hovorí sa o siedmich divoch sveta…

Z jedného cesta hneď niekoľko druhov koláčikov

Z jedného základného lineckého cesta môžeme ešte navyše vytvoriť hneď niekoľko druhov koláčov, šetríme tak čas a získame dostatočne široký repertoár vianočného pečiva. Základné ingrediencie sú dané, ostatné suroviny už môžeme obmieňať, napríklad pridať strúhané lieskové alebo vlašské oriešky alebo kakao, citrónovú kôru nahradiť pomarančovou, ovoňať niektorým vianočným korením. Vyblázniť sa môžeme tiež pri vykrajovaní rôznych tvarov a zdobení.

[the_ad id=“1915″]

Recept na tradičné linecké pečivo

  • 210 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička citrónovej kôry alebo 1 vrecúško vanilkového cukru
  • džem, najlepšie kyslý

[the_ad id=“1915″]

  • práškový cukor na posypanie

Postup

Múku premiešame s cukrom a buď s citrónovou kôrou, alebo vanilkovým cukrom. Pridáme nakrájané maslo a žĺtok a vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme do fólie a dáme najlepšie cez noc do chladničky (ale stačia aj dve hodiny).

Z uležaného cesta vyvaľkáme asi 3 mm hrubý plát a vykrajujeme vianočné tvary (kolieska, hviezdičky, kvetinky, srdiečka), polovica musí byť hladká, do druhej polovice menším vykrajovačom urobíme otvor. Zvyšné cesto spojte a spracujte znova.

Tvary rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 160 až 170 ° C a pečieme asi 10 minút, až okraje zružovie. Necháme vychladnúť.

[the_ad id=“1915″]

Zlepujeme džemom. Uchovávame v krabici vyskladanej utierkami. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.

Odkiaľ linecké koláčiky pochádzajú?

Linecké kolieska zlepované džemom sú jednou z vlajkových lodí slovenského a českého vianočného pečiva. Odkiaľ sa k nám obľúbené linecké koláčiky dostali? Jeho korene ležia v rakúskom Linzi a tamojších lineckých očiach (Linzer Augen). Sladké linecké oči (alebo tiež mačacie oči) sa v čase Rakúsko-Uhorska rozšírili po celej monarchii, teda aj k nám – a naši predkovia si recept postupne prispôsobili podľa svojho.

Pôvodný Linzer Augen majú priemer okolo 10 cm a buď jeden väčší otvor uprostred, alebo tri menšie usporiadané do trojuholníka. Plné a vykrojené koliesko sa zlepuje pikantným kyslejším džemom, najčastejšie ríbezľovým, malinovým alebo šípkovým.

Pôvodný recept sa však líši len v použití štipky muškátového orieška namiesto citrónovej kôry a veľkosti samotného koláčika. Tie pôvodné mali priemer okolo 10 cm.

Pozrite si tiež:

[the_ad id=“7498″]

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Foto: pixabay.com