Ak aj máte malú záhradku, určite by ste si mali pre túto zeleniny nájsť miesto. Cibuľa patrí medzi nenáročné druhy zeleniny, môžu ju vyskúšať aj začínajúci záhradkári.

Reklamy

Každý mi dá za pravdu, že naša vlastná zelenina je oveľa chutnejšia a zdravšia ako tá, ktorú kúpite v obchode.

Je nepostrádateľným produktom pre hlavné jedlá, šaláty a marinády. Snáď neexistuje záhradkár, ktorý by ju ešte nikdy nepestoval.

Ak chcete mať krásne cibuľky s veľkými hlavami, nezaškodí, ak si vezmete k srdcu pár tipov od skúsenejších.

1. Cibuľky pred výsadbou namočíme do slanej vody

V litri vody rozpustite 1 polievkovú lyžicu soli, potom do nej cibuľky na 2 hodiny namočte. Pred samotným sadením ich umyte roztokom manganistanu draselného. Na záver dôkladne umyte čistou vodou.

2. Proti patogénom

Keď sa objavia prvé listy, zalejte iba vodou a pripravte im ďalší roztok. Rozpustite 2 čajové lyžičky amoniaku vo vedre s vodou. Budeme potrebovať tri vedrá vody na plochu šiestich metrov štvorcových. Na druhý deň polievajte iba čistou vodou.

Po desiatich dňoch tento postup zopakujte, ale namiesto amoniaku zmiešajte 1 lyžičku soli s 1 litrom vody.

Po ďalších desiatich dňoch zalejte roztokom manganistanu draselného.

3. Výživa

Cibuľa má veľmi rada kvasnicový roztok. Na 1 vedro vody budeme potrebovať 100 gramov droždia. Nechajte svoj kvasnicový roztok hodinu odstáť, medzitým zalejte cibuľu čistou vodou, potom po hodine kvasnicovou vodou a po ďalšej hodine opäť obyčajnou vodou.

4. Sušenie

Keď zeleň cibule začne schnúť, cibuľu vyberte. Nesnažte sa ju hneď spratať do debničiek, ale nechajte ju na slniečku vyschnúť.

Čo by sme vám ešte záhradkári?

Cibuľa nemá rada ílovitú pôdu. Ak ju v záhrade máte, je nutné do riadkov pridať zmes piesku a rašeliny a poriadne premiešať s pôdou.

Cibuľa potrebuje mierne zásaditú pôdu preto, ak máte kyslé pôdy, na jeseň a na jar posypte pôdu dolomitovou múčkou pre deoxidáciu.

Pri výseve cibule použite aj takzvané „značkovacie“ rastliny ako je šalát, či reďkovka. Vďaka nim môžete účinne ničiť buriny na hriadke skôr, ako cibuľa vzíde.

Riadok s cibuľou posypte z času na čas trochou kuchynskej soli, kvôli ochrane pred hmyzom – kvetárkou cibuľovou.

Vedľa riadku cibule vysaďte mrkvu. Mrkva chráni cibuľu pred cibuľovými škodcami a naopak cibuľa chráni mrkvu pred škodcami, ktoré napádajú mrkvu.

Nikdy nepoužívajte čerstvý hnoj a chlorid draselný – ten by cibuľu okamžite spálil. Nezanedbávajte však fosfor, veľkosť a sila plodu závisí do veľkej miery práve od toho prvku.

Ak chcete, aby cibuľa vydržala čo najdlhšie, musíte ju včas pozberať. Spoľahlivým znakom, podľa ktorého pripravenosť cibule na zber spoznáme, je zasychanie vňate v krčku.

Listy postupne žltnú, ovísajú a keď je polovica vňate porastu poľahnutá a rastliny majú zatiahnutý kŕčik, treba ich pozberať.

Počas suchého počasia ju necháme v radoch na hriadke niekoľko dní, aby sa presušila. Potom ju zbavíme uschnutej vňate a korienkov a cibuľu dôkladne pretriedíme.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!