Z legendárneho NAPOLEÓNA nozastane nikdy ani omrvinka! Najobľúbenejšiu tortu z čias ZSSR si zamilujete aj vy!

Publikované: 22 februára 2023Prečítané: 1289Značky: , , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Úžasná, slávnostná torta s lahodným maslovým krémom. Trošku náročnejšia na čas, ale tá dokonalá chuť stojí za to!

Predtým sa na prípravu „Napoleona“ používali tenučké pláty lístkového cesta, vyrobené s pridaním octu a koňaku, potierali ich jemným krémom zo smotany, masla a vajec. V ZSSR do receptu pridali aj varené kondenzované mlieko.

Táto torta sa natoľko zapáčila sovietskym obyvateľom, že ju pripravovali dokonca aj v najodľahlejších kútoch krajiny v obyčajných rúrach. „Napoleon“ sa ešte aj dnes považuje za jeden z najpopulárnejších dezertov bývalej ZSSR.

RECEPT

Úžasná, slávnostná torta s lahodným maslovým krémom.

Trošku náročnejšia na čas, ale tá dokonalá chuť stojí za to!

INGREDIENCIE na cesto

  • 700g hladká múka

  • 400g maslo

  • 150ml voda

  • 2 vajcia

  • 1PL ocot

  • štipka soli

INGREDIENCIE na krém

  • 1L mlieka

  • 300g kryštálový cukor

  • 200g maslo

  • 100g hladká múka

  • 8 žĺtok

  • 2 vanilínové cukre

POSTUP

  • Vajcia si rozšľaháme spolu s vodou, štipkou soli a octom.

  • Na dosku dáme preosiatu múku, pridáme na kocky nakrájané maslo.

  • Ručne vypracujeme jemnú mrveničku a do stredu urobíme jamku.

  • Do jamky nalejeme zmes z vajec a rukami vypracujeme cesto.

  • Pripravené cesto dáme do vrecka a necháme odpočívať v chlade 1,5 hodiny.

  • Potom si cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a vytvarujeme hladké guľky.

  • Každú guľku si vyvaľkáme na jemne pomúčenom papieri na pečenie na veľmi tenký plát.

  • Pomocou tortovej obruče vyrežeme kruh, ale kraje neoddeľujeme.

  • Plát aj s papierom na pečenie dáme na plech a kruh popicháme husto vidličkou.

  • Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 12 - 15 minút.

  • Po upečení oddelíme okraje cesta od kruhu a plát si uložíme na plochý tanier alebo podnos, okraje si dáme do misy.

  • Takto si upečieme všetkých 12 guliek.

  • Upečené pláty si poukladáme na seba a všetky odrezky do jednej misy.

  • Pripravíme si plnku.

  • Žĺtky s cukrom si vyšľaháme do peny(trochu cukru si necháme do mlieka).

  • K vyšľahaným vajciam postupne pridávame preosiatu múku a vyšľaháme.

  • V hrnci si zohrejeme mlieko s trochou cukru a vanilínovým cukrom.

  • Keď začne mlieko vrieť, znížime teplotu a za stáleho miešania pomaly pridáme vyšľahané vajcia s múkou a uvaríme krém.

  • Pripravený krém necháme za občasného miešania vychladnúť.

  • Maslo si vyšľaháme mixérom a postupne pridávame vychladnutý krém.

  • Plnkou si naplníme upečené pláty.

  • Každý plát natrieme približne 3-4PL krému, tak aby nám zostal aj krém na potretie torty na vrchnú vrstvu a boky.

  • Odrezky z upečených plátov si v mixéri rozmixujeme nadrobno a obsypeme nimi celú tortu.

  • Pripravenú tortu dáme chladiť, najlepšie cez noc.

  • Dobrú chuť!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!