Toto je skutočná záchrana pre SADENICE! Teraz už škrupinky z vlašských orechov určite nebudete VYHADZOVAŤ!

Publikované: 24 januára 2024Prečítané: 6601Značky: , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Škrupiny vlašských orechov sú chemicky inertný, tvrdý, biologicky odbúrateľný a netoxický materiál poľnohospodárskej výroby, najčastejšie používaný ako abrazívny, či filtračný materiál.

Škrupiny vlašských orechov sú chemicky inertný, tvrdý, biologicky odbúrateľný a netoxický materiál poľnohospodárskej výroby, najčastejšie používaný ako abrazívny, či filtračný materiál.

Výskum trvalo udržateľného poľnohospodárstva a najlepšieho využitia odpadu otvára veľa nových možností použitia škrupiniek. Vrátane významnej alternatívy v prevencii chronických a degeneratívnych ochorení u ľudí.

Orechové škrupiny

V posledných rokoch sa v niektorých štúdiách opisuje príprava antioxidačných a antimikrobiálnych pyromagnetických kyselín zo škrupín vlašských orechov.

Sú tiež považované za cenné zdroje rôznych fenolov alebo iných prospešných zlúčenín. Tieto zlúčeniny sa tvoria ako súčasť obrannej stratégie rastliny proti biotickým alebo abiotickým stresovým faktorom.

Okrem toho sú spojené s rastom a vývojom, ako aj s reprodukčnými funkciami v rastline.

V domácich podmienkach sú tiež cenným materiálom, ktorý by nemal ísť do koša.

Tinktúra alebo nálev z orechových škrupín sú už dlho známe a používané v prírodnej medicíne a kozmetike .

Orechové škrupiny pre rastliny

Používajú sa aj v záhradníctve , kde sa často používajú ako drenážny materiál .

Nie je to však ich jediná hodnota. Odvar zo škrupín je tiež skvelým hnojivom na pestovanie priesad.

Zlepšuje odolnosť mladých rastlín, odrezky sa neťahajú, dobre zakoreňujú a oveľa lepšie znášajú presádzanie.

A to vďaka jedinečnému zloženiu stopových prvkov a živín nachádzajúcich sa v škrupinách vlašských orechov a schopných nahradiť drahé komplexné hnojivá.

Mnoho záhradníkov pristupuje k orechu opatrne kvôli prítomnosti toxického farbiva juglon. Nachádza sa však iba v čerstvých zelených vonkajších škrupinách, koreňoch a listoch vlašských orechov. Sušené tvrdé šupky sú bezpečné.

Príprava odvaru z orechových škrupín na zalievanie

Škrupiny z 20 orechov zalejeme 1 litrom vody. Prikryjeme pokrievkou, varíme 20 minút.

Nechajte odvar úplne vychladnúť a potom prefiltrujte.

Na zalievanie použite roztok z 1 dielu orechového odvaru a 2 dielov vody.

Okrem stopových prvkov a aminokyselín sú prítomné triesloviny. Aj slabé sadenice po takomto kŕmení ožívajú doslova pred očami.

Odvar z vlašských orechov je tiež prírodným stimulátorom rastu, antiseptikom a dodávateľom všetkých živín potrebných pre mladé rastliny v ľahko stráviteľnej forme.

Škrupiny môžete použiť aj ako drenáž pri výsadbe rastlín v interiéri aj v skleníku.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!