Ako najlepšie skladovať vlašské orechy? Vďaka triku mojej babičky vydržia chutné aj niekoľko rokov

Publikované: 7 novembra 2024Prečítané: 124Značky: , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Tešíte sa z bohatej úrody vlašských orechov? Pokiaľ chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie v prvotriednej kvalite, mali by ste vedieť, ako najlepšie ich skladovať.

Orechy sú zdravou a výživnou pochúťkou, ktorú si môžeme s radosťou dopriať po celý rok. Je možné ich pozobávať len tak ako zdravé maškrtenie, ale často sú aj súčasťou mnohých pokrmov a sladkého pečiva.

Ak chcete mať orechy stále čerstvé a plné chuti, je dôležité ich správne skladovať. Naše babičky vedeli, ako na to! Ich osvedčený spôsob je jednoduchý a hlavne účinný. Správnym skladovaním zachováte u orechov nielen ich chuť, ale aj ich výživové hodnoty.

Aké orechy zbierať

Pokiaľ chcete mať doma orechy stále vo vynikajúcej kvalite, vždy zbierajte len plody, ktoré samovoľne spadnú zo stromu alebo ich zhodíte jemným zatrasením zbernými hákmi. Ak by ste orechy zhadzovali násilím, opadali by aj nedozreté kusy.

Najprv ich zbavte zelenej šupky, pod ktorou by mala vykuknúť vždy tmavo hnedá škrupina. V prípade, že narazíte na škrupinu, ktorá je ešte zafarbená do červena, jadro nebude úplne vyzreté.

Dobre zrelý plod poznáte podľa toho, že po rozlúsknutí škrupiny sa orech takmer samovoľne uvoľní. Vrchol orecha by mal byť vždy zaguľatený a jeho škrupina by mala byť absolútne neporušená.

Len čisté a suché orechy

Následne jednotlivé orechy riadne očistite, rozložte a nechajte ich dôkladne niekoľko dní preschnúť. Škrupiny orechov by mali byť pred uskladnením úplne suché, vyhnete sa tak vzniku plesní a hnilôb. Počas schnutia orechy priebežne otáčajte, aby uschli zo všetkých strán.

Ošetrenie v mrazničke

V tento moment môžete orechy uskladniť, ale pokiaľ chcete mať istotu, že vám orechy nenapadne nežiaduca háveď či červy, vložte ich na 2 dni do mrazničky. Dôjde tak k likvidácii prípadných škodcov.

Orechy skladujte vždy so škrupinou

Pokiaľ si chcete orechy uchovať dlhšiu dobu, nechajte ich vždy v škrupine. Keď ich vyberiete z mrazničky, nechajte ich opäť rozložené dostatočne presušiť. Potom ich uložte do dobre uzatvárateľných nádob bez prísunu vzduchu.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!