Med môže zostať v uzavretej fľaši niekoľko rokov a stále je pripravený na konzumáciu. Jeden včelár mi poradil, že napriek svojej trvanlivosti môže med stratiť časť svojej hodnoty, pokiaľ sa skladuje v nevhodných podmienkach.

Reklamy

To, ako by sa mali potraviny skladovať, je dosť problematická téma. Výrobcovia zvyčajne vyznačujú pokyny na obale, ale nie každý ich dodržiava.

Téma sa týka všetkých potravín vrátane medu. Väčšina ľudí ho skladuje na nesprávnom mieste a postupne stráca všetky svoje hodnoty. Nižšie spomenieme bežné chyby, o ktorých by ste mali vedieť!

Podľa názoru skúseného včelára sa med najlepšie správa pri 18 stupňoch Celzia, čo je menej ako teplota, ktorá sa bežne vyskytuje v domácnostiach.

Preto vysvetľuje, že držať med v kuchynskej skrinke alebo priamo na doske je tá najhoršia voľba. Namiesto toho navrhuje špajzu, chladničku alebo pivnicu.

Ďalším zločinom pre med je jeho držanie v blízkosti zdroja tepla, ako je plynový sporák, rúra alebo radiátor. Med na kuchynskom pulte môže byť dodatočne ohrievaný priamym slnečným žiarením, ktoré preniká do miestnosti, čo ešte viac zhoršuje jeho kvalitu.

Je med nezničiteľný?

Mnoho ľudí verí, že bez ohľadu na podmienky v domácnosti sa med nemôže pokaziť. Je to úplný nezmysel, pretože každý včelár vie, že existujú určité druhy medu (napr. repkový, kvetový, zlatobyľový), ktoré môžu prejsť kvasením v nevhodných podmienkach .

Kvalitný med, ktorý sa uchováva pri správnej teplote, sa len veľmi ťažko kazí. Niekedy je chybný aj samotný výrobok a aj ten najlepšie pripravený pohár môže kvasiť.

Stáva sa to hlavne v prípade medu s vysokým obsahom vody, ktorý nebol správne odstredený. V takom prípade sa nemôžete obviňovať, pretože takýto výrobok je trvalo poškodený a ihneď po kúpe bude bez chuti a nevhodný na konzumáciu.

A kde skladujete med vy?

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!