Na Vianoce nechýbajú u mnohých z nás ani domáce likéry, tieto patria medzi naše obľúbené, samozrejme VAJEČNÝ je u nás ten NAJ!
Zdieľať článok na socialných sieťach
S najkrajšími sviatkami v roku sa mnohým spája aj chuť domácich likérov. Na vianočný prípitok nemôže byť nič lepšie ako poctivý domáci likér.
Počas roka ich nerobíme, ale na tieto výnimočné dni nesmú chýbať 🙂
Vaječný likér
Bez vaječného likéru sa u nás Vianoce nezaobídu. Výborný a overený likér z domácich vajíčok.
Suroviny:
- 6vaječných žĺtok
- 6PL práškový cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1 plechovka salko
- 0,5l rum (alebo podľa chuti aj viac)
Postup:
V mise si mixérom zmiešame žĺtky, práškový cukor a vanilkový.
Pridáme salko a dobre zmiešame.
Nakoniec prilejeme za stáleho miešania rum.
Naplníme do sklenených fliaš a skladujeme v chladničke.
Biely čokoládový likér
Hoci príprava tohto likéru je o niečo dlhšia a aj surovín potrebujeme viac, určite ho vyskúšajte.
Tá chuť stojí za to!
Suroviny:
- 250g biela čokoláda
- 6 vaječných žĺtok
- 2ks vanilkový cukor
- 1/2dcl mlieko
- 1 plechovka tatra mlieko
- 1 plechovka salko
- 1 plechovka kokosové mlieko
- 2dcl biely rum
- 1dcl kokosový likér
Postup:
Bielu čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli.
V mise si mixérom zmiešame žĺtky s vanilkovým cukrom.
Pridáme tatra mlieko, kokosové mlieko, mlieko a roztopenú bielu čokoládu.
Takto pripravenú zmes si dáme do horúceho vodného kúpeľa a ďalej mixujeme, až kým nám nezhustne(nevaríme).
Odstavíme z vodného kúpeľa, vmiešame salko a necháme vychladnúť.
Nakoniec prilejeme rum a kokosový likér a dobre premiešame.
Naplníme do sklenených a skladujeme v chladničke.
Karamelový likér
Suroviny:
- 250ml plnotučné mlieko
- 250ml smotana na šľahanie
- 1 plechovka karamelové salko
- 150ml rum alebo podľa chuti
- štipka soli
Postup:
Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme smotanu a karamelové salko.
Za stáleho miešania zahrievame, až pokým sa salko nerozvarí.
Zmes necháme vychladnúť.
Po vychladnutí pridáme štipku soli, rum podľa chuti a prešľaháme mixérom.
Naplníme do fliaš a skladujeme v chladničke.
Domáci bailyes
Suroviny:
- 500ml mlieko
- 1 mandľový puding v prášku
- 2 plechovky salko
- 500ml rum
Postup:
Najskôr dáme na 2 hodiny do hrnca s vodou variť plechovky salka.
Po 2 hodinách vyberieme a necháme vychladnúť, medzitým si pripravíme ostatné.
Mandľový puding si uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť.
Je dobré ho občas premiešať, aby sa nevytvorila koža.
Salká aj puding dáme do misy a mixujeme na hladkú zmes.
Za stáleho šľahania postupne prilejeme rum.
Naplníme do fliaš a skladujeme v chladničke.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!