Na Vianoce nechýbajú u mnohých z nás ani domáce likéry, tieto patria medzi naše obľúbené, samozrejme VAJEČNÝ je u nás ten NAJ!

Publikované: 11 decembra 2023Prečítané: 584Značky: , , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

S najkrajšími sviatkami v roku sa mnohým spája aj chuť domácich likérov. Na vianočný prípitok nemôže byť nič lepšie ako poctivý domáci likér.

Počas roka ich nerobíme, ale na tieto výnimočné dni nesmú chýbať 🙂

Vaječný likér

Bez vaječného likéru sa u nás Vianoce nezaobídu. Výborný a overený likér z domácich vajíčok.

Suroviny:

  • 6vaječných žĺtok
  • 6PL práškový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 plechovka salko
  • 0,5l rum (alebo podľa chuti aj viac)

Postup:

V mise si mixérom zmiešame žĺtky, práškový cukor a vanilkový.

Pridáme salko a dobre zmiešame.

Nakoniec prilejeme za stáleho miešania rum.

Naplníme do sklenených fliaš a skladujeme v chladničke.

Biely čokoládový likér

Hoci príprava tohto likéru je o niečo dlhšia a aj surovín potrebujeme viac, určite ho vyskúšajte.

Tá chuť stojí za to!

Suroviny:

  • 250g biela čokoláda
  • 6 vaječných žĺtok
  • 2ks vanilkový cukor
  • 1/2dcl mlieko
  • 1 plechovka tatra mlieko
  • 1 plechovka salko
  • 1 plechovka kokosové mlieko
  • 2dcl biely rum
  • 1dcl kokosový likér

Postup:

Bielu čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli.

V mise si mixérom zmiešame žĺtky s vanilkovým cukrom.

Pridáme tatra mlieko, kokosové mlieko, mlieko a roztopenú bielu čokoládu.

Takto pripravenú zmes si dáme do horúceho vodného kúpeľa a ďalej mixujeme, až kým nám nezhustne(nevaríme).

Odstavíme z vodného kúpeľa, vmiešame salko a necháme vychladnúť.

Nakoniec prilejeme rum a kokosový likér a dobre premiešame.

Naplníme do sklenených a skladujeme v chladničke.

Karamelový likér

Suroviny:

  • 250ml plnotučné mlieko
  • 250ml smotana na šľahanie
  • 1 plechovka karamelové salko
  • 150ml rum alebo podľa chuti
  • štipka soli

Postup:

Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme smotanu a karamelové salko.

Za stáleho miešania zahrievame, až pokým sa salko nerozvarí.

Zmes necháme vychladnúť.

Po vychladnutí pridáme štipku soli, rum podľa chuti a prešľaháme mixérom.

Naplníme do fliaš a skladujeme v chladničke.

Domáci bailyes

Suroviny:

  • 500ml mlieko
  • 1 mandľový puding v prášku
  • 2 plechovky salko
  • 500ml rum

Postup:

Najskôr dáme na 2 hodiny do hrnca s vodou variť plechovky salka.

Po 2 hodinách vyberieme a necháme vychladnúť, medzitým si pripravíme ostatné.

Mandľový puding si uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť.

Je dobré ho občas premiešať, aby sa nevytvorila koža.

Salká aj puding dáme do misy a mixujeme na hladkú zmes.

Za stáleho šľahania postupne prilejeme rum.

Naplníme do fliaš a skladujeme v chladničke.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!