Chcete sa každý rok tešiť z bohatej úrody veľkých a sladkých čerešní? Na to je ale potrebná správna starostlivosť.

Reklamy

Záhradkári sa často čudujú, prečo ich úsilie neprináša očakávané výsledky. Namiesto šťavnatých sladkých plodov sa objavujú kvety, ktoré sa rýchlo menia na listy.

Tajomstvo spočíva nielen v pravidelnej zálievke a prihnojovaní, ale predovšetkým v správnom formovaní koruny stromu. Prerezávanie čerešní je rozhodujúce pre zabezpečenie bohatej úrody.

Kľúč k bohatej úrode: Prerezávanie čerešní

Na dosiahnutie bohatej úrody čerešní je potrebná správna tvorba koruny stromu. Problém opadávania kvetov často vyplýva z kvitnutia pri nedostatočnej teplote, keď peľ nestihne dozrieť.

Aby sme tomu zabránili, môžeme použiť postupy, ktoré nielen podporia vývoj stromu, ale tiež zvýšia šancu na hojné rodenie.

Formovanie koruny čerešne: Rezanie mladého stromu

  • Prvý rok: Začnite tým, že odstúpite od stromu, potom nájdite 4 púčiky na vetvičkách a odrežte každý z nich okrem vodidla (výhonok, ktorý vás povedie, zvyčajne najhrubšia a najvyššia vetvička v strede koruny, rastúca takmer zvisle nahor, dominujúca bočným výhonkom). Radikálne skrátenie strom posilní, lepšie sa ujme a na budúci rok sa pekne rozvetví.
  • Druhý rok: Vyberte 3 výhonky vyrastajúce z kmeňa v rôznych smeroch. Skráťte ich, nechajte ich asi pol metra dlhé. Potom, merajúc 70 cm od vrchu týchto vetvičiek, ustúpte o šesť púčikov a odrežte vodidlo.
  • Tretí rok: Odstráňte všetky vertikálne rastúce vetvy, čím vytvoríte druhú úroveň koruny. Odmerajte pol metra od novovytvorenej vrstvy a prerežte nad šiestym púčikom.
  • Štvrtý rok: Dokončite formovanie druhého poschodia skrátením konárov tak, aby boli o 20 centimetrov kratšie ako vodidlo.

Tieto rezy vykonávame v prvých 1-2 rokoch na jar. V nasledujúcich rokoch je tvarovanie rovnako dôležité. Robíme ich však až v lete po plodení .

Ako orezať čerešňu. Udržiavanie tvaru a zber

V nasledujúcich rokoch sa zamerajte na udržanie tvaru koruny stromu a tešte sa z bohatej úrody.

Dobre spravovaná čerešňa by mala pripomínať šišku . V strede sa týči hlavná vetva, ostatné vetvy musia byť nižšie a treba to sledovať. Vodidlo môže byť zrezané a čerešňa bude vyzerať ako kužeľ so zaobleným vrcholom. Tento tvar stromčeka je ľahšie sledovať.

Pravidelné prerezávanie pomôže zachovať štruktúru koruny a podporí lepšie plodenie.

Ako orezať starý strom

Čerešňa rýchlo vytvorí spleť tenkých vetvičiek, ktoré prinášajú ovocie len na koncoch. Vo vnútri koruny je príliš tesné a tmavé od spleti starých konárov na to, aby sa vytvorili a dozreli plody.

Preto je osvetlenie a preriedenie koruny veľmi dôležité . Robíme to tak, že staré konáre odrežeme a necháme asi 10 cm zátku. Vyrastú z nej mladé plodiace konáre.

Niekedy je spleť taká hustá, že najlepším riešením je radikálne orezať kmeň nad najnižším rozvetvením. Najlepšie je, aby kmeň nebol vyšší ako 100 cm od zeme. 

Nebojte sa takéhoto radikálneho strihu. Čerešňa si rýchlo prestaví korunu, ktorá sa bude ľahšie tvarovať a presvitať.

Správna starostlivosť a formovanie koruny čerešní môže výrazne zvýšiť šance na bohatú úrodu veľkých šťavnatých čerešní.

Kľúčom k úspechu je pochopiť, že nielen hnojenie, ale predovšetkým správna stavba stromu rozhoduje o množstve a kvalite plodov. Dodržiavaním týchto tipov si môžete každý rok vychutnať sladkú a bohatú úrodu čerešní.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!